Cultuurimpuls Venlo is een cultuurfonds dat culturele projecten ondersteunt voor en door mensen die normaal geen of weinig gebruik maken van de culturele voorzieningen in de stad.
Meedoen? Of heb je zelf een idee of plan?
Lees onze Impactagenda. Wij helpen je graag op weg!
Deadlines 2023 voor het indienen van projectvoorstellen uiterlijk:
Cultuurimpuls Venlo werkt samen met partners uit het culturele- en maatschappelijke domein aan de uitvoering van een impactagenda. Met deze impactagenda richten we onze energie op de vier programmalijnen Nieuw Publiek, Onze Wereld, Lang Leve de Kunst en Creërend leren:
Ben je actief op het gebied van talent-ontwikkeling of programmering voor publiek dat nog te weinig aan haar trekken komt?
Cultuurimpuls Venlo voegt waarde toe aan actieve en receptieve cultuurparticipatieprojecten bij nieuwe deelnemers en nieuwe publieksgroepen.
Welke grote thema’s spelen in de buurten en wijken van Venlo? Hoe verhoudt de globale wereld zich ten opzichte van de lokale samenleving? En wat kunnen jij, kunst en cultuur bij deze thema’s betekenen?
Cultuurimpuls Venlo investeert in artistieke interventies die brongroepen in de haarvaten van de samenleving een gezicht en een stem geven en er aan bijdragen dat zij gezien en gehoord worden in het publieke domein. We zijn daarbij alert op (volgens henzelf) urgente maatschappelijke thema’s en handelingsperspectieven.
Hoe verbind je kunst met gezond en gelukkig ouder worden? Cultuur als onderdeel van positieve gezondheid?
Cultuurimpuls Venlo voegt waarde toe aan de ontwikkeling en uitvoering van sociaalartistieke interventies die aantoonbaar bijdragen aan het welzijn en geluk volgens de principes van positieve gezondheid. Daarbij richten wij niet alleen op zorgbehoevenden en senioren maar ook op de jeugd en gezinnen.
Wat als kinderen en jongeren zelf duurzame oplossingen ontwerpen voor vraagstukken in hun eigen leefomgeving?
Cultuurimpuls Venlo investeert in de bevordering van 21st century skills bij de jeugd door het stimuleren en ondersteunen van kunst- en social design projecten gericht op onderzoekend en ontwerpend leren in de eigen leefomgeving.
De Cultuurimpuls investeert in de ontwikkeling van sociaalartistieke praktijken op vier thematische programmalijnen en een lerende gemeenschap van makers en partners.
Klaar om een projectvoorstel in te dienen? Om je plannen goed door de Stuurgroep van de Cultuurimpuls te laten beoordelen stellen we je graag een aantal vragen zoals de maatschappelijke vraag waarom en voor wie jouw project noodzakelijk. En wat is daarop jouw artistieke antwoord, hoe geef jij dit project artistiek vorm en inhoud?
Je vindt de vragen terug in het format voor het indienen van een projectvoorstel. We zijn benieuwd naar je antwoorden!
Naast de vier programmalijnen ontwikkelen we het culturele en maatschappelijke veld, met name de sociaal artistieke beroepspraktijk.
Dit doen we in een lerende gemeenschap met cultuurmakers en relevante stakeholders. Samen leren en leven we met kunst.
Cultuurimpuls Venlo is een initiatief van het Cultureel Platform Venlo dat bestaat uit de volgende organisaties: Bibliotheek Venlo, Kunstencentrum Venlo, Poppodium Grenswerk, Theater De Maaspoort, Museum van Bommel van Dam en Limburgs Museum. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo.
Cultuurimpuls Venlo investeerde de afgelopen jaren in meer dan vijftig sociaal artistieke projecten. Hieronder een overzicht van de projecten die we (mede) mogelijk maakten:
Cultuurmaker Hans Lenders en de stichting Venlo Schoon werken aan een project om de bewustwording over afval te vergroten en milieuproblematiek dicht bij de mensen onder de aandacht te brengen.
Na Adem, de succesvolle voorstelling gericht op medewerkers in de zorg ten tijden van de coronapandemie richt Adem theater zich met 'Opgelucht' op een breder publiek van professionals. Premiere staat gepland op 20 maart 2023 in Theater de Maaspoort.
Op initiatief van wijkbewoners onder aanvoering van Wout Weijmans is het project Van Afval tot Kunst opgezet in de Klingerberg. Buurtbewoners zamelen blikjes en afval in, kunstenaar Edwin de Klein ging er samen met leerlingen van Basisschool De Klingerberg mee aan de slag en werkt aan een monumentaal kunstwerk dat als landmark bij de ingang van de wijk zal markeren. Tot trots van iedereen die aan het project heeft bijgedragen.
Boven op de berg ligt (een beetje weggestopt) het Auxiliatrixpark. In dit park werken de Zorggroep samen met tal van partners zoals Buitengewoon en de Beestenboel aan de zorg en welzijn van diverse doelgroepen. Samen met social designer Aukje van Dijk verkennen de partijen op het Auxiliatrix hoe de onderlinge verbinding én de verbinding met de Venlose samenleving kan worden vergroot.