Op maandag 23 mei 2022 vindt de eerste Nederlandse Dag van de Cultuurmaker plaats. Tijdens deze dag, speciaal voor kunstenaars, dansers, theatermakers en muzikanten staat het verbinden van makers met elkaar en met de wereld centraal.
De dag biedt een interactief programma vol debat, inspiratie en leerzame workshops in het teken van de professionalisering van de eigen beroepspraktijk.
Het programma richt zich in de ochtend specifiek op de beroepspraktijk van makers. De middag is breder toegankelijk voor cultuurprofessionals zoals producenten, projectmanagers, cultuurcoaches, opdrachtgevers, beleidsmedewerkers, (vak)docenten, programmeurs, etc. en biedt een inspirerend programma met presentaties, werksessies en artistieke intermezzo’s. Makers krijgen de kans om nieuwe verbindingen te leggen en hun netwerk te vergroten.
Niet alleen is er tijdens de Dag van de Cultuurmaker aandacht voor de autonome positie en beroepspraktijk van vrije makers. Ook voor kunstenaars die werken in het cultuuronderwijs en de sociaal artistieke praktijk biedt de dag verdiepingskansen.
De Dag van de Cultuurmaker is een initiatief van een groeiend netwerk* van; Limburgse makers (met danser Sarah Soethoudt als aanjager), de learning community van Lokaal C, de praktijkgroep Cultuurimpuls Venlo, Museum van Bommel van Dam, Cultuurregio Noord en Midden Limburg, Gemeente Venlo, Huis voor de Kunsten Limburg, Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Limburg, de Venlose Cultuurcoaches, SamenScholing, Voor de Kunst, Kunstbende, Theater de Maaspoort en Kunstencentrum Venlo.
De eerste Nederlandse Dag van de Cultuurmaker vindt plaats op 23 mei 2022 in theater de Maaspoort in het Noord Limburgse Venlo.
Cultuurmakers worden opgeroepen zich aan te melden en te komen met suggesties die bijdrage aan een waardevolle invulling van de dag.
Voorregistratie voor cultuurmakers en kunstprofessionals staat per direct open.
De Dag van de Cultuurmaker kent een inspirerend en gevarieerd programma. Het ochtend programma is gericht op de (gewenste) beroepspraktijk van de makers zelf. Het middag programma is een afwisselend keuzemenu met lezingen, workshops en artistieke intermezzo's.
In het ochtendprogramma gaan cultuurmakers zoals kunstenaars, dansers, acteurs, auteurs en muzikanten de diepte in middels twee plenaire programmaonderdelen:
Wetenschapsjournalist Mark Mieras is geschoold in de wetenschap en gebruikt daarom andere woorden dan dansers, musici en beeldend kunstenaars om te beschrijven wat kunst met ons doet. Een levendig verhaal over hoe cultuur de samenleving soepel en flexibel houdt, hoe het scholen effectiever en burgers gelukkiger en weerbaarder maakt.
Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist maar vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en herkenbaar beeld van ons beweeglijke brein. Mieras, die ooit cum laude afstudeerde als theoretisch natuurkundige, maakt zich sterk voor de zachte krachten in de samenleving die, zoals hij het zegt, “op de lange termijn bikkelharde randvoorwaarden stellen aan ons bestaan.”
Presentatie, projectvoorstel, portfolio, website of subsidie aanvraag. Er zijn tal van aanleidingen om bondig en bevlogen over je werk te kunnen schrijven. In deze workshop krijg je van kunstenaar/auteur Linda Lenssen concrete handvatten om over je eigen werk te schrijven. We gaan aan de slag met concrete oefeningen en opdrachten. En we reflecteren op elkaars werk. Voor makers uit alle disciplines.
Voordekunst, hét crowdfundingplatform voor de creatieve sector, geeft een Kickoff Crowdfunding. Met tips, praktijkvoorbeelden en informatie over wat ook de Provincie Limburg en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg kunnen betekenen voor jouw project! In deze stoomcursus weet je precies wat je te doen staat en kun je van start met het voorbereiden van je crowdfunding.
In twee uur tijd nieuwe kunstenaars uit verschillende disciplines ontmoeten en samen met hen een voorstelling maken? Dan is dit de workshop voor jou! Onder leiding van Grace Bellel gaan jullie aan de slag in de theaterzaal van De Maaspoort en samen werken jullie aan een kort optreden om de Dag van de Cultuurmaker af te sluiten; kortom, lekker artistiek aan de slag!
Nemen robots het over? Printen 3D printers lesmateriaal voor cultuuronderwijs op scholen en brengen VR-brillen je schoolreisjes naar de mooiste theaters en musea over heel de wereld? In de sessie over de cultuureduactie van de Toekomst geeft Rian Dings van Techkichs inzicht in de mogelijkheden van toegankelijke techniek voor de creatieve maker in de klas.
Beantwoord jij maatschappelijke vraagstukken met waanzinnige artistieke antwoorden? Kom jij met sociaal artistieke interventies die de verbeelding prikkelen, de vermogens van doelgroepen vergroten en jouw sociaal artistieke praktijk en de samenleving onderling, en met elkaar verbinden? Doe mee aan de impactchallenge!
Tijdens deze Impactchallenge krijg je een inspirerend praktijkvoorbeeld en wordt je vervolgens uitgedaagd om in zéér korte tijd een aansprekend projectvoorstel te ontwikkelen, inspelend op een actueel thema. Ter plekken leggen we de ideeën voor aan deskundigen en de beste ideeën winnen een uitvoeringsbudget van 250,- om het plan verder uit te werken en uiteindelijk in te dienen bij het stimuleringsfonds van de Cultuurimpuls.
Wat is dat eigenlijk, een eerlijk (uur)tarief? En hoe bepaal je als maker nu precies jouw prijs? Weten wat je waard bent, dát hoort ook bij cultureel ondernemerschap. Tijdens deze praktische workshop laten we je zien hoe je als culturele en creatieve zzp’er een eerlijk uurtarief bepaalt. Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Kunstenbond (landelijke vakbond voor culturele/creatieve zelfstandigen) lichten eveneens de Fair Practice Code toe. Wat houdt deze gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie nu precies in en waarom is het van belang om de code toe te passen?
Klankspiegel staat voor het spiegelen van klank, taal en cultuur. Onder het motto ‘geef kleur aan taal’, ging vocalist Babs van Bree voor de Cultuurimpuls op onderzoek uit en leerde ze nieuwe muziekstukken met behulp van mensen met verschillende culturele achtergronden. Zo verzamelde ze een repertoire met stukken in een andere taal én leerde ze nieuwe mensen kennen, ieder met een eigen verhaal.
Hoe bouw je een bloeiende culturele zaak op? En hoe kun je jouw (financiële) positie als kunstenaar of artiest verbeteren? Als cultuurmaker ben je ook ondernemer. Wat komt er allemaal kijken bij het (door)starten van een onderneming? Tijdens deze workshop geven het Huis voor de Kunsten Limburg en Starterscentrum Limburg een antwoord op deze vragen en leggen ze (door)starters uit voor welk type ondersteuning je bij hen terecht kunt.
Hoe kun je door middel van Design Thinking je cultuureducatie ontwerpen? Robin en Annelijn van Cultlab nemen je tijdens deze werksessie mee in de fases van Design Thinking en nodigen je uit om, samen met een ander, de stappen kort te ervaren. Na de werksessie heb je, naast een mooie ontmoeting met iemand uit je werkveld, een methode in handen waarmee je zelf in de praktijk aan de slag kunt.
Meer info over Sandbox volgt.
Linda Frints werkt al meer dan 14 jaar als fondsenwerver, businessdeveloper en strateeg bij gemeenten, kennisinstellingen en culturele organisaties. Zo werkt zij bijvoorbeeld voor het Limburgs Museum in Venlo, Toneelgroep Maastricht, Sociaal-Economisch Kenniscentrum Neimed etc. Ze zal een presentatie geven over tien praktische lessen als het gaat om fondsenwerving. Verwacht géén(!) lijst met fondsen die interessant kunnen zijn, maar tips en eye-openers waarmee je zelf aan de slag kunt. Want wist je dat fondsenwerven alles behalve 'aanvraag formuliertjes invullen' is?
Sharon Wesseling (Heerlen, 1994) kampt sinds haar geboorte met gehoorproblemen. Een chronische middenoorontsteking tastte haar schedelbasis aan, waarna ze nog maar 20% hoorde en haar evenwichtsorgaan mogelijk beschadigd zou raken. Er werd haar verteld dat ze wellicht een heel ander leven zou krijgen, waarbij dansen al helemaal uitgesloten was. Sinds haar afstuderen richt Sharon zich volledig op slechthorenden en doven en hoe ze deze doelgroep kan betrekken bij de reguliere theateromgeving.