Toekomstdromen komen om te gaan. De stad verliest haar grootste geheim, tijd om afscheid te nemen van een sleeping beauty.
Het voormalige City Theater in het centrum van de Nederlandse stad Venlo was in 1907 de eerste bioscoop van Venlo onder de naam Kinematograaph. Het is zelfs de oudste werkende bioscoop van heel Nederland geweest.
De afgelopen jaren was de oude City het best bewaarde geheim van Venlo, broedplek, waerse halte, repetitieruimte, speelplaats, logeeradres, jongerencentrum, zandbak en vrijhaven voor vele. De gastvrijheid van de dwarsdenkers die de afgelopen jaren de magische plek onder hun hoede had kende geen grenzen.
De stem van Jos zal nog vele jaren door de ruimtes nagalmen. Tieneke, hoeder van de City, moeder van de makers, bedankt! De ruimte die jullie letterlijk én figuurlijk creëerden is uniek. De stad is jullie dankbaar.
Venlo kende aan het begin van de twintigste eeuw vele bioscopen, waarvan het City Theater er dus een was. In de hoogtijdagen van de film telde de stad zelfs vijf aparte bioscopen, met elk meerdere zalen. In 1933-1934 heerste in de stad zelfs een heuse bioscoopoorlog. Er bestond een bioscoopbond, die regels maakte waaraan de bioscopen gehoor moesten geven. Als gevolg hiervan moesten de meeste bioscopen uiteindelijk hun deuren sluiten. Van deze bioscopen heeft alleen de City zich tot in de jaren negentig kunnen handhaven.
Na sluiting is het pand enkele jaren in gebruik geweest als theaterzaal waar live-opvoeringen van kleine theaterstukken werden gehouden. Ook werd er in die jaren regelmatig een dinnershow gegeven.
De afgelopen jaren verdween de publieke functie van de oude City. Maar dankzij de tijdelijke bewoners groeide het uit tot een unieke plek, een plek waar vele zaadjes voor (cultureel) Venlo zijn geplant.
Tijd voor de volgende stap, wat volgt is de toekomst.