Aletta Smit

Aletta Smit

“Toen ik vier jaar oud was begon ik met dansen. Ik volgde lessen in klassiek ballet en jazzballet en rond mijn veertiende kwam ik voor het eerst in aanraking met streetdance. Het liefst stond ik de hele dag in de danszaal, maar ik ben opgevoed met het idee dat je niet zomaar van je hobby je beroep kunt maken.


Na de middelbare school ben ik daarom naar de pabo gegaan. In die periode werd ik gevraagd om streetdance lessen te geven voor een welzijnsstichting in Venlo. Dat ben ik gaan doen en kort daarna werd ik gevraagd om ook danslessen te geven op een sportschool. Dit ging als een lopend vuurtje rond en binnen een mum van tijd gaf ik les in heel Limburg. Ik stopte met de pabo omdat de opleiding niet bij me paste en omdat het lesgeven steeds meer tijd in beslag nam. Ik ben naast het dansen wel nog altijd blijven leren. Zo heb ik een opleiding tot directiesecretaresse gevolgd, als een soort van back-up plan. Dat back-up plan heb ik echter nooit hoeven uitvoeren.

In 2009 ben ik de Urban Dance Studio begonnen. Ik startte in een pand aan de Veilingstraat in Venlo. De dansschool bleef groeien en ik verhuisde naar ons huidige pand aan de Tegelseweg. Hier dansen inmiddels zo’n driehonderdvijftig leerlingen. ‘Urban’ is geen specifieke dansstijl maar een overkoepelde naam voor allerlei stijlen die sinds de jaren tachtig zijn ontstaan op straat. Denk aan hiphop, streetdance en breakdance maar ook aan dancehall, house, poppin’ en lockin’. De term ‘urban’ biedt mij en mijn team van docenten de vrijheid om te experimenteren met al die verschillende, vrije dansstijlen. Vrijheid is ontzettend belangrijk op onze dansschool. Veel dansscholen focussen vooral op techniek. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar ik zie dans meer als een vorm van zelfexpressie en niet als een sport die zo perfect mogelijk moet worden uitgeoefend. Natuurlijk brengen we de juiste technieken over naar onze leerlingen, maar we werken ook heel veel aan uitstraling, uitvoering en beleving. Dans is voor kinderen en jongeren een perfect middel om zichzelf te uiten en te werken aan hun zelfvertrouwen.

Ik vind het heel inspirerend als mensen zelfverzekerd een ruimte binnenlopen. Sommige mensen kunnen alleen al met hun aanwezigheid een enorme indruk op je maken. Zo hadden we laatst een van de achtergronddanseressen van Jennifer Lopez op bezoek om een gastles te verzorgen. Dansen op zo’n hoog niveau natuurlijk de droom van veel van onze leerlingen. We verwachtten dan ook een bepaald ego maar ze was ontzettend open, eerlijk en hartelijk naar onze leerlingen. Natuurlijk was ze een fantastische danseres maar haar uitstraling en vriendelijkheid waren misschien nog wel indrukwekkender. Met zo’n charisma en respectvolle houding kun je het in het leven ontzettend ver schoppen. Als danseres bij Jennifer Lopez maar ook in alle andere beroepen. Dát is wat ik mijn leerlingen wil meegeven.”