Annemarie Staaks

“Als kind was ik geen typische boekenwurm. Ik las wel veel maar zat niet alleen maar met mijn neus in de boeken. Ik had een talenknobbel, vond geschiedenis interessant en ging me verdiepen in literatuur. Ik ben dol op het mystieke van literatuur. Als lezer leer je personages kennen en kom je erachter waarom ze doen wat ze doen. Het ontdekken van zo’n personage vind ik boeiend en gaat nooit vervelen. Ook het grote raadsel van wat we als mensen doen hier op aarde boeit me. We beleven allemaal avonturen maar het ‘grote waarom’ blijft altijd een mysterie.

Ik ging Nederlandse letterkunde studeren in Nijmegen. Na het afronden van die studie wist ik niet zo goed wat mijn volgende stap ging worden. Ik werkte een tijdje in de modewereld en stond een periode voor de klas. Daarna begon ik als tekstschrijver. Ruim vijftien jaar schreef ik met mijn bedrijf Bureau Stof voornamelijk journalistieke teksten. Denk aan interviews, reportages en columns. Reportages en interviews hadden in die periode al mijn voorkeur. Ik vond het toen al fantastisch om ergens naartoe te gaan en het verhaal achter een plek of persoon te onderzoeken.

Autobiografisch


Al schrijvende verdiepte ik me steeds meer in autobiografisch werk. Zo vond ik mijn passie in de levensverhalen van mensen en in het mysterie van de mens. In 2018 publiceerde ik het boek ‘Mijn groene pak’, waarin een veteraan vertelt over zijn ervaringen als humanistisch raadsman in Afghanistan. In 2019 besloot ik dat ik me alleen nog maar bezig wilde houden met levensverhalen. Zo werd mijn bedrijf ‘The insight story’ geboren. Met The insight story schrijf ik de levensverhalen van mensen op in de vorm van een boek. Daarnaast geef ik workshops en cursussen in autobiografisch schrijven. Ook coach ik mensen die hun levensverhaal zelf willen opschrijven.


Mensen zitten vol met herinneringen en gedachtes. In mijn cursus autobiografisch schrijven geef ik bepaalde opdrachten om dichterbij die herinneringen en gedachtes te komen. Door middel van verschillende schrijftechnieken geven we er woorden aan. Dat maakt soms heel veel los bij cursisten. Enerzijds voor henzelf omdat ze voor het eerst concrete vormen geven aan dingen die voorheen onzichtbaar en privé in hun hoofd zaten. Anderzijds omdat cursisten alles wat ze schrijven ook delen met elkaar. Iets persoonlijks delen maakt je kwetsbaar. In de cursus ontstaat confrontatie met jezelf maar ook herkenning en begrip door het delen van je verhaal met andere cursisten. Het was vooraf niet mijn bedoeling om therapeutisch te werk te gaan maar dát de cursussen ook therapeutisch werken is natuurlijk een mooie bijkomstigheid.

In 2022 schreef ik het boek ‘En toen was het stil’, waarin Tasilo Pieck vertelt over de manier waarop de trauma’s van zijn voorouders hem gevormd hebben als oudste zoon, partner en vader. Op dit moment werk ik naast mijn workshops en coachingstrajecten alweer aan een nieuw boek samen met een vrouw die haar levensverhaal wil opschrijven. Voor zichzelf maar ook omdat ze gelooft dat er belangrijke lessen in zitten voor anderen.”