Anya Straatman

“Op mijn zeventiende ben ik begonnen met zingen. Ik zong in een jazzcombo, achteraf gezien het beste genre om mee te starten. Jazz is heel vrij en het geeft alle mogelijkheid om te improviseren met klanken, timing en interpretatie. Ik studeerde jazz in Antwerpen en studeerde daarna nog een periode in Hilversum. Daarnaast heb ik de pabo afgerond en heb ik les gegeven in het vrijeschoolonderwijs. Ik ging werken als solo zangeres en als backingvocalist. Ik toerde veel maar ben naast mijn werk als zangeres ook voor de klas blijven staan. In 2007 ben ik gestart met de Vocalshop, mijn eigen zangstudio aan huis. Op een gegeven moment had ik zoveel leerlingen dat ik fulltime zanglessen kon gaan geven.

Vocalshop

Zingen is een fantastische manier om jezelf te uiten. In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan ademtechnieken en articulatie, maar ook aan het interpreteren van teksten. Als je één wordt met je stem, je lichaam en met datgene dat je wilt uitdragen, ontstaan er prachtige dingen. Hoe meer je durft met je stem en met je lichaam, hoe zelfverzekerder je wordt. Dat straal je uit op het podium maar ook in het dagelijks leven.


In coronatijd kon ik minder lesgeven. Die tijd heb ik gebruikt om zelf liedjes te maken en me te verdiepen in zang en spiritualiteit. Dat wilde ik al langer maar het kwam er nooit van. Ik ben gaan studeren aan de Academie voor Muziek Educatie en Genezing en kreeg les van Loucas van den Berg, auteur van het boek ‘De Helende Stem’. Ik ben meditatieve liedjes en mantra’s gaan maken die je helpen om door middel van klanken dieper in contact te komen met je lichaam en geest.

Inmiddels heb ik een groep leerlingen die speciaal naar me toe komt om klankmeditaties te doen. Ik merk dat het heel helend werkt voor bijvoorbeeld mensen met burn-out klachten. We focussen op klanken en op ademhaling en op een gegeven moment wordt het helemaal stil in je hoofd en in je hart. Het moment waarop alles volledig stil wordt noem ik het ‘zielenmoment’. Op dat moment kom je heel dichtbij jezelf en kun je jezelf vragen stellen als: ‘Wat wil ik eigenlijk? Wat past bij mij? Hoe wil ik mezelf verder ontwikkelen?’ Deze meditatieve, meer spirituele manier van omgaan met je stem en lichaam is een nieuwe weg die ik ben ingeslagen. Een toevoeging aan de andere lessen in de Vocalshop. Ik wil dit in de toekomst verder uitbreiden omdat het veel oplevert voor mezelf en voor mijn leerlingen. Het werkt bevrijdend naar buiten en verdiepend naar binnen.

Naast mijn eigen lessen werk ik aan allerlei projecten, bijvoorbeeld aan Popshop in samenwerking met Co. de Cultuurontwikkelaar en Poppodium Grenswerk. Ik coach de jonge muzikanten en vocalisten die meedoen aan Popshop en bereid ze voor op optredens. Een ander project van me is het Forever Young Collectief. Dat begon toen ik de Engelse documentaire ‘Young@Heart’ zag, waarin een koor van senioren aan de slag gaat met rock, punk en pop. Dát wilde ik ook dus ben ik gestart met het Forever Young Collectief in Venlo. Elke woensdag repeteren we met een groep van vijftig senioren en we hebben zelfs een live band met muzikanten op leeftijd erbij. Als we ergens optreden gaat iedereen uit z’n dak en inmiddels heb ik ook een Forever Young koor in de gemeente Leudal. Het is goed voor de gezondheid, sociale contacten én alles is in het Engels: voor veel senioren een nieuwe taal.

Het Venlose Forever Young Collectief viert in 2023 zijn tiende verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum ben ik van plan om jongeren en senioren in een project met elkaar te verbinden. Jongeren maken op dit moment veel mee. Ze ervaren een hoge prestatiedruk en groeien op in een wereld vol prikkels. De senioren zijn opgegroeid in een hele andere wereld. Over beide werelden valt vanalles te zeggen, zowel positieve als negatieve dingen. Wat zeker is, is dat oud en jong veel van elkaar kunnen leren. Daarom wil ik ze graag samenbrengen op het podium.”