Babs van Bree

Babs van Bree

“Ik ben geboren en opgegroeid in Grubbenvorst. Mijn moeder nam me als jong meisje overal mee naartoe. We bezochten samen dans- en theatervoorstellingen, musicals en concerten. Thuis draaide we muziek van zangeressen als Barbra Streisand en Bette Midler. Die ervaringen zijn een deel van wie ik nu ben.


Ik weet nog dat ik voor het eerst de film ‘The Sound of Music’ zag. Na het zien van die film wist ik dat ik zelf ook wilde gaan zingen. Het personage van Maria, gespeeld door Julie Andrews, maakte een grote indruk op me en ik heb de film na die eerste keer nog vele malen bekeken. De vrijheid en onbezorgdheid waarmee Julie Andrews zingt vind ik geweldig.

Na de middelbare school heb ik twee jaar muziektherapie gestudeerd en daarna heb ik mijn Bachelor of Music behaald aan het conservatorium van Maastricht. Op dit moment studeer ik aan het conservatorium van Keulen, waar ik bezig ben met het afronden van mijn Master of Music. Ik ben zangeres, schrijfster en zangdocente. Vanwege de afronding van mijn Master, verdiep ik me op dit moment vooral in het creatieve maakproces. Dat proces is voor mij een soort cirkel die bestaat uit verschillende stappen. Van het verzamelen en onderzoeken van informatie tot het bouwen en uitvoeren van mijn muziek. Ik vind dat proces heel erg interessant. Misschien nog wel interessanter dan het eindresultaat.

Als ik zelf op het podium sta, improviseer ik het liefst. Bij vrije improvisatie kan ik echt het uiterste van mijn stem opzoeken. Hoog, hard of rauw, verschillende klanken en talen; alles komt aan bod, afhankelijk van wat er op dat moment ontstaat. Mijn lichaam is mijn instrument. Om mijn stem optimaal te kunnen gebruiken is het belangrijk om dichtbij mezelf te blijven en te weten wat ik nodig heb om me goed te voelen. Zingen is voor mij de perfecte manier om mezelf te uiten. Als ik zing durf ik mezelf helemaal te laten gaan. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe ik mijn stem het beste kan beheersen. Tijdens al die jaren van studeren en ontwikkelen, werd ik geïnspireerd door mijn omgeving, met name door de natuur, interactie en reflectie. De gesprekken die ik voer met mezelf of anderen zijn het meest inspireerd wanneer ik in beweging ben.

Als zangdocente bij het Kunstencentrum in Venlo ondersteun en coach ik mijn leerlingen door samen op ontdekkingsreis te gaan. Ieder mens en iedere stem is uniek. Ik probeer in te spelen op de behoeftes van mijn leerlingen. Ik wil hen helpen bij het ontdekken van wie ze zijn als creatief wezen. Ik reik verschillende zangtechnieken aan en werk veel met beelden en metaforen. De leerling kiest uiteindelijk zelf waar hij of zij mee aan de slag gaat. Naast het technische aspect gebruik ik ook veel improvisatie als middel om te ontdekken. Het mooie van improviseren is dat niets goed of fout is. Klinkt een noot niet zo lekker? Zo’n vreemde toon kan zomaar het begin zijn van iets heel nieuws.”