Bob Geerlings

“Op mijn zesde verjaardag kreeg ik een drumstel cadeau en ging ik drumlessen volgen bij mijn buurman. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met muziek. Ik luisterde in die tijd naar artiesten als Kanye West, 50 Cent en Eminem. Rond mijn achtste begon ik met het schrijven van eigen rapteksten en nummers. Een paar jaar later was ik op een feestje. Op de parkeerplaats waren wat oudere jongens aan het rappen en ik liet hen horen wat ik kon. Ze waren enthousiast en vroegen me of ik wel eens muziek had uitgebracht. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in wat het betekent om hiphoptracks van begin tot eind uit te brengen.


Bobby G

Ik volgde de opleiding Mediavormgeving in Roermond en kreeg op school de opdracht om een ondernemings- en promotieplan te maken voor een bedrijf. Vanuit die opdracht werd O-Sevens geboren, een eigen recordlabel en platform. Onder het O-Sevens label bracht ik voor het eerst eigen muziek uit onder de artiestennaam Bobby G. Vervolgens ging ik audio engineering (studiotechniek) studeren in Genk en hierna behaalde ik een associate degree in commercieel management in Sittard. Voor mijn scriptie verdiepte ik me in het stroomlijnen van het releaseproces voor artiesten. Ik liep stage bij managementbureau Heads Up in Maastricht, waar ik nu werk als artiestenmanager voor hiphopartiesten.


Sinds december 2022 ben ik daarnaast nog een aantal uren per week cultuurcoach bij Co. de Cultuurontwikkelaar. In die rol verbind ik mensen die in en rond gemeente Venlo iets willen doen of organiseren met elkaar en met culturele instanties. Ik help bij het opzetten van projecten en weet welke mogelijkheden er zijn op het gebied van subsidies. Mijn liefde voor hiphop en mijn kennis op het gebied van het maken en uitbrengen van muziek helpen hier goed bij.

Sinds een tijdje is er serieuze aandacht voor urban in Venlo. Het woord ‘urban’ dekt wat mij betreft trouwens niet echt de lading. Het is het woord dat door overheidsinstellingen en fondsen wordt gebruikt om muziekstromingen zoals hiphop, r&b, reggaeton en afrobeat makkelijker in één hokje te kunnen plaatsen. Het zijn totaal verschillende dingen, maar meestal wordt ‘jeugdcultuur’ bedoelt wanneer mensen het hebben over urban: alles waar vooral jongeren tussen de tien en vijfentwintig jaar oud zich mee bezighouden. Van sporten als BMX, skateboarden en freerunning tot dans, graffiti, gaming en muziek. Al die onderdelen van jeugdcultuur bruisen enorm in Venlo. maar ik merk dat ze nog niet bij iedereen de aandacht hebben. Ik hoop dat daar in de toekomst verandering in komt.

De komende jaren hoop ik dat er in Venlo een makersklimaat ontstaat waarbij mensen die iets willen met hun interesses en talenten daar op een structurele manier mee aan de slag kunnen. Het zou fijn zijn als bijvoorbeeld jonge hiphopartiesten en producers niet eerst over honderden drempels hoeven te klauteren voordat ze iets nieuws kunnen leren of zich kunnen organiseren. Wanneer je een instrument wilt leren bespelen of als je wilt leren dansen, dan kun je dat vaak in allerlei vormen en smaakjes doen, maar als je hiphop wilt maken moet je helemaal zelf uitzoeken hoe je dat doet.

Ik wil graag de weg vrijmaken voor mensen die verder willen met hiphop in Venlo en omstreken. In het vrijmaken van die weg zijn zowel talentontwikkeling als de ontwikkeling van ondernemers-skills belangrijk. Dus niet alleen ergens goed in worden, maar ook leren hoe je jezelf presenteert, promoot en hoe je geld kunt verdienen met wat je graag doet en waar je goed in bent.”

Cultuurmakers aan het woord

Lees de verhalen van Venlose cultuurmakers: