Daan Kmiecik

Daan Kmiecik is één van de deelnemers aan de DocuFabriek. Ze werkt aan haar eerste korte documentaire:

"Ik heb altijd dingen willen maken, maar ik ben iemand die op creatief vlak niet kan kiezen. Ik vind haast alles leuk. Op de kunstacademie wilde ik audiovisueel gaan doen en later wilde ik regisseur worden, omdat in film zoveel bij elkaar komt: beeld, muziek, geluid, verhalen vertellen en acteren. Toen ik na mijn studie film,- en televisiewetenschap op grote sets stond te werken als regie-assistent, kwam ik er steeds meer achter dat het traject om films te maken zo complex is aan de achterkant, dat het maar heel weinig regisseurs gegeven is om echt hun eigen verhaal te kunnen vertellen. Dan moet je er alle energie voor hebben, want op de set staan is een slopende baan. Toen ik kinderen kreeg en vervolgens gezondheidsproblemen bleef er niet genoeg energie over en ben ik gaan illustreren. Maar de behoefte om mijn verhalen te maken bleef altijd. In documentaire kan ik directer en sneller dat wat ik wil vertellen overbrengen, zonder dat daar een enorm proces aan vast zit en je gigantische budgetten nodig hebt. Ik kan er ook meer mijn analytische kant in kwijt. De vorm is ook zo vrij als je zelf wilt."

Ant keeper

"Ik maak me grote zorgen over hoe wij als mensheid grotendeels als een kip zonder kop omgaan met de aarde en elkaar. Alles wat ik maak moet daar ergens een oplossing in bieden of tot groter bewustzijn leiden. De tijd van "art pour l'art" is wat mij betreft voorbij. Er is werk aan de winkel en iedereen moet op haar manier haar steentje bijdragen. Het thema waar ik me op richt is klimaatverandering en destructie van de natuur en in dit geval de impact die dat heeft op kinderen die nu opgroeien. De film die ik aan het maken ben heet Ant keeper. Mijn twaalfjarige hoofdpersoon Pelle deelt mijn zorgen en zorgt thuis op zijn kamer voor insecten. Hij is als een soort Noach in de ark bezig met het leren over en beschermen van soorten. Hij zorgt voor beesten die wij vaak als ongedierte beschouwen, maar die onmisbaar zijn voor ons ecosysteem."


"Ant keeper gaat in zekere zin over klein en groot. Pelle is nog klein, maar in verhouding tot zijn insecten is hij een reus. Hij is als individu ook vrij machteloos in hetgeen hij verandert wil zien in de wereld, maar misschien juist wel door zijn kennis over mieren beseft hij dat we het samen moeten doen en dat alles van alles afhankelijk is. Dit ecologische bewustzijn, de "hive mind" moet ook in het beeld en in het geluid vertaald worden. Dit is de filosofie die ik wil overbrengen, omdat ik denk dat dat onze redding is.

De Docufabriek biedt mij een laagdrempelige manier en structuur om mijn eerste film te maken. De cursus dwingt om binnen korte tijd iets af te maken. Ik kan me verliezen in details, maar we moeten de film in 5 maanden van A tot Z afhebben. Daar komt bij dat Ruud een super veilig en prettige omgang cultiveert, waardoor we ook echt als groep werken aan ons eigen projecten. We krijgen van hem en andere professionals hele inspirerende lessen en feedback op wat we doen."

DocuFabriek

Docu Fabriek is een talentontwikkelingsprogramma voor nieuwe documentairemakers in Noord Limburg. Het is een initiatief van documentairemaker Ruud Lenssen bekend van o.a. Wei, 2019 en Mijn Vader de Hasjkoning, 2022. Docu Fabriek probeert het gat tussen opleiding en werkveld te dichten. Veel beginnende documentairemakers worstelen na het afstuderen met het van de grond te krijgen van hun eerste films. Zeker buiten de randstad, waar makers wat meer op zichzelf zijn aangewezen. Daardoor vertrekt veel talent uit de regio of kiezen ze voor een ander vak. Docu Fabriek probeert dat te voorkomen. In 6 maanden tijd, met wekelijkse contactmomenten bij Co de Cultuurontwikkelaar, worden de talenten klaargestoomd voor de toekomst. De korte documentaires die de talenten aan het eind van het traject opleveren gaan in première op het nieuwe Docu Fabriek Filmfestival in 2025.