Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur keert terug in Venlo.

Op zondag 16 juni 2024 is de Dag van de Architectuur, sinds 1986 een landelijk fenomeen waarbij tientallen lokale architectuurinitiatieven zich gezamenlijk presenteren. Het Architectuurpodium Venlo en omstreken (APVEO) grijpt deze dag aan om zich op deze kaart te zetten met een activiteit.

Het programma dit jaar draait om het thema “Ruimte maken” afkomstig uit een quote van een van Nederlands bekendste architecten Herman Hertzberger (“Ruimte maken, Ruimte laten”).

Gestart wordt deze middag met de vertoning van de documentaire The Proof of the Pudding. Deze verfilming volgt het transformatieproces van het door Hertzberger (begin jaren 70) ontworpen iconische kantoorgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn. Fascinerend is de onvermoeibare inzet van de ruim 90-jarige geëngageerde architect om het multifunctionele plan met woningen van de grond te krijgen. De grondslag van zijn ideeën over ontwerpen vanuit het structuralisme is hierop gestoeld. Of die filosofie in de huidige tijd nog stand houdt is de kwestie die opspeelt.

APVEO Pioniersprijs

Om de terugkeer van het Architectuurpodium Venlo en omstreken extra luister bij te zetten wordt de APVEO PIONIERSPRIJS toegekend. Deze met een bedrag gelabelde erkenning wordt dan uitgereikt aan de jonge ondernemer Bram Rutten van Rumah Recordings voor het project “House of Rumah”. Als eerste ondernemer die zich vestigde in het Kazernekwartier, werkt hij met zijn team eigenhandig aan de transformatie van voormalig gebouw R. Oorspronkelijk dienend als paardenstal en munitiedepot is dit een bijzondere onderneming.


Tegelijkertijd bouwt Bram aan zijn eigen bedrijf want behalve voor muziek- en opnamestudio’s, creëert hij ruimte voor muziekclips en muziekeducatie. Rumah betekent huis of thuis en vanuit die gedachte wordt inspirerend nieuw onderdak geboden aan deze communities. Als pionier een prijzenswaardige impuls voor de stad.

De Dag van de Architectuur is op zondag 16 juni van 14.00 tot 17.00 uur bij Rumah Recordings aan de Garnizoenweg 1B, Kazernekwartier in Venlo. De toegang is vrij, aanmelden is gewenst via de contactgegevens op de website www.apveo.org.

Het Architectuurpodium Venlo en omstreken is nog op zoek naar leden voor de programmaraad, die agendeert en programmeert voor toekomstige activiteiten. Geïnteresseerden en nadrukkelijk ook uit de omstreken kunnen zich op deze middag melden, maar ook via de contactgegevens.