De belofte van 25 | Stichting Maurice

Stichting Maurice

In Venlo, met zijn rijke culturele geschiedenis en bruisende heden, zijn we gezegend met een diversiteit aan kunstenaars, muzikanten, schrijvers en andere creatieve geesten die onze gemeenschap dagelijks verrijken. Als viering van deze rijkdom zijn we in 2024 gestart met een speciale focus - de beloften van unieke cultuurmakers. In 2025 zetten we dit voort en hebben we opgehaald wat deze makers in 2024 hebben bereikt én welke nieuwe beloftes zij voor het komende jaar in petto hebben.

De belofte van 2025

Wat was voor jullie het hoogtepunt van het afgelopen jaar?
‘Ik kijk even naar bijna het hele afgelopen jaar 2024. Hierin hebben we stichting Maurice opgericht, dit had veel meer voeten in aarde dan voorzien. Veel papierwinkel. Intussen zijn we wel heel hard aan de slag geweest met cultuurprojecten met een sociaal-maatschappelijk doel. We hebben veel verschillende dingen gedaan in de regio Noord-Limburg en de regio Tilburg: van schoolvoorstellingen en uitvoeringen op Schakel- en Praktijkcollege Tilburg tot een cross-over festival in Meerlo (Midsummer Magic), een schoolvoorstelling over 'oorlog, vluchten, vrijheid' op Limburgse basisscholen en scènes in een psychiatrisch centrum in Goes.

Maar zeker denken we met enorm veel liefde terug aan twee projecten die we uitvoerden met mensen met een verstandelijke beperking; "INGEPAKT" in Horst en "POPCORN" in Tilburg. Beide projecten brachten mensen met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact, deelnemers leerden van elkaar en hadden heel veel plezier. We hebben de deelnemers uit Horst en Tilburg ook met elkaar in contact gebracht, wat beide groepen waardeerden. Op die manier willen we werken: netwerken bouwen en de wereld met theater en cultuur wat mooier maken.’

Wat hield jullie in 2024 bezig?
‘Het theatermaken met mensen met een beperking smaakt naar meer, maar ook zijn we bezig met een korenproject en Sterrentocht in Tilburg en een nieuw op te zetten festival in Venlo-Zuid. Kernwoorden bij al die projecten: mensen via theater en muziek samenbrengen, plezier en talentontwikkeling genereren.’

Welke ambities willen jullie in je stoutste dromen nog waarmaken?
‘We willen projecten die we doen, met elkaar verbinden en de netwerken vergroten. Zorgen dat theater en cultuur een onderdeel worden van andere domeinen, zoals de zorg, in plaats van een losstaand domein.’

Stichting Maurice

De belofte van 2024

Miriam en Carla Wijnen, de drijvende krachten achter Stichting Maurice, zetten cultuur in als middel om sociaal-maatschappelijke doelen te bereiken, zoals ontmoeting, verbinding, participatie en talentontwikkeling. Hun aanpak omvat het initiëren van participatieve theaterproducties, film, muziek, cultuuronderwijs op scholen en het organiseren van culturele evenementen. Geïnspireerd door hun eerdere projecten in diverse wijken en scholen, richt de stichting zich op het samenbrengen van mensen door middel van kunst.

Stichting Maurice, vernoemd naar de muppet-hond Maurice die een verbindend karakter heeft, streeft ernaar om dit verbindende element in al hun werk door te zetten. Hun producties, geschikt voor een breed publiek van 8 tot 80 jaar, behandelen actuele onderwerpen met lichtheid en humor. Ze werken samen met diverse groepen en professionals om iedereen het plezier van samenwerken in cultuur te laten ervaren.

De belofte van Stichting Maurice voor 2024 is om mensen bij elkaar te brengen door middel van mooie, lichte producties, waarbij iedereen zijn talent kan inzetten en ontwikkelen, en samen plezier kan ervaren door cultuur.