Expeditie Orkest Live (Groep 5-6)

Heb jij dat ooit meegemaakt? Dat er opeens iemand die van een andere planeet lijkt te komen zomaar voor je staat. Die weet welke vragen je met je meedraagt. Die je komt helpen met muziek en een verhaal. Het doet je ogen knipperen en - nog meer - je oren klapperen. Met de kennis over de instrumenten uit het orkest uit de instrumentenfilm Expeditie Orkest in je rugzak kun jij deze voorstelling aan.

Expeditie Orkest live is een voorstelling over de eigenzinnige Mijs. Mijs zit niet goed in haar vel, thuis is er gedoe en op school vindt iedereen haar stom. Zo langzamerhand vindt ze zichzelf ook heel stom en verdwijnt ze in chaotisch gedrag. Ze wil weglopen maar tot haar stomme verbazing verschijnt tijdens het concert een vrouw speciaal voor haar. Een oermoeder die dwars door Mijs heen lijkt te kijken. Aan de hand van haar eigen levens, (ze heeft er al zoveel gehad, zegt ze) neemt ze Mijs mee de hele wereld over. Ze laat zien hoe de instrumenten zijn gemaakt van materialen uit de natuur. Hoe ze allemaal hun eigen klankkleur en karakter hebben en hoe ze prachtig klinken als ze worden bespeeld door de musici van philharmonie zuidnederland. Door de emoties in de muziek geeft de oermoeder het meisje inzicht in zichzelf. Aangemoedigd door de muzikale bijdragen van de leerlingen durft Mijs uiteindelijk haar hart te luchten. Ze ontdekt haar eigen klankkleur en kracht en dirigeert vol zelfvertrouwen het orkest naar de finale.

Expeditie Orkest Live borduurt voort op de serie video’s die philharmonie zuidnederland samen met Het Laagland maakte over de instrumenten van het orkest. Met de kennis uit deze video’s gaan de leerlingen nu philharmonie zuidnederland live ontmoeten om samen met de musici en twee acteurs een prachtig verhaal te beleven.

Digitaal lesmateriaal

In de video’s van Expeditie Orkest maak je op een leuke manier kennis met de instrumenten in het orkest, je kunt meekijken met de bouwers en het antwoord ontdekken op spannende vragen zoals: wie kan harder, een motor of een trombone?


Waarom zou je Expeditie Orkest Live aanbieden aan je leerlingen?

De kinderen zien het orkest en alle instrumenten nu in het echt en beleven live gespeelde muziek.

Door de muziek ervaren kinderen hun eigen emoties en kunnen ze hier uiting aan geven.

De voorstelling biedt verschillende mogelijkheden om aan te sluiten bij het sociaal emotioneel onderwijs

De leerlingen krijgen een succeservaring door samen op belangrijke momenten in de voorstelling mee te doen

  • regie Rob Vriens
  • dirigent Txemi Extebarria Urzain
  • tekst Heleen Verburg
  • acteurs Robin Steegman en Mirjam Stolwijk

Praktische informatie

  • locatie concertzaal of theater
  • aantal leerlingen per concert max. 500 leerlingen
  • aantal musici volledig orkest en 2 acteurs
  • duur concert 50 minuten
  • inschrijven via www.philharmoniezuidnederland.nl/educatie
  • data Venlo, De Maaspoort vr 9 jun 10.30 en 13.00