OPEN CALL: GEEF KLEUR AAN TAAL

Cultuurmakers gezocht!

Cultuurimpuls Venlo roept cultuurmakers op om met voorstellen te komen voor korte maar krachtige culturele projecten met als thema: ‘Geef kleur aan Taal’.
Alle disciplines zijn welkom. We willen snelle acties bevorderen aan het einde van de zomer tijdens de start van het nieuwe culturele seizoen in de maand september/oktober.


Uitdaging

Taal is een middel tot communicatie waarmee een boodschap kan worden overgebracht. Dankzij onze zintuigen lezen, horen, voelen we en staan we in contact met andere mensen. Maar ziet iedereen door de overload aan communicatiebomen het bos nog? Of luisteren we enkel nog naar gelijkgestemden?

Taal, in welke vorm dan ook (geschreven, gesproken, in beeld, lichaamstaal, enz...) vormt de sleutel tot open gesprekken, maar op welke wijze communiceer je in een wereld waarin communicatie niet vanzelfsprekend is? Bijvoorbeeld omdat de beheersing van gesproken taal onvoldoende is, men niet goed kan lezen of men wel graag wil luisteren, maar niet in staat is te horen (en visa versa)?

Van lichaamstaal tot straattaal

Inspiratie is er, van Babylonische spraakverwarring tot hedendaagse straattaal. Taal, in welke vorm dan ook verbindt! Maar hoe verbind je jouw artistieke praktijk, inspelend op urgente thema’s in de samenleving, aan het (participerende) publiek?

Doorbreek taalbarrières en maak het verschil met je verbeeldingskracht en vermogen tot omdenken. Breng 1:1 speelruimte, verwondering en schoonheid bij jongeren of volwassenen op plekken waar het nu echt nodig is.


Wat zoeken we?

We zijn op zoek naar kleine maar krachtige artistieke interventies die het verschil maken op persoonlijk vlak. Denk daarbij aan de volgende kwaliteiten:

  • Nieuwe relaties: maak het persoonlijk, bereik de juiste mensen en zorg voor betekenisvolle ontmoetingen en nieuwe verbindingen die tot de verbeelding spreken;
  • Nieuwe beelden/ nieuwe taal: zoek samen naar een nieuw perspectief op de dagelijkse werkelijkheid en deel dat met een breder publiek;
  • Nieuwe vermogens: actieve betrokkenheid maakt wellicht ook onvermoede talenten wakker;
  • Nieuw perspectief: je idee heeft de schoonheid van eenvoud maar is juist daarom misschien wel herhaalbaar en op-schaalbaar.

Respecteer de geldende corona-maatregelen en kies voor creatieve oplossingen binnen de richtlijnen.

Meedoen?

Ben jij een cultuurmaker, danser, muzikant of kunstenaar en wil je meedoen aan de open call? Stuur voor vrijdag 23 juli 12:00 uur een korte beschrijving van wie je bent als maker, wat je drijft op dit thema en wat je idee is om te gaan onderzoeken en te doen aan info@cultuurimpulsvenlo.nl. In de week daarna nodigen we dan ca. 10 cultuurmakers uit om hun idee verder uit te werken. Daar staat een vergoeding tegenover.


In de volgende fase ontvangen dan graag op zondag 5 september 23:59 een kort projectplan en vragen je deze op avond van dinsdag 7 september in een pitch op locatie bij Bibliotheek Venlo toe te lichten. De selectiecommissie bestaande uit leden van de stuurgroep van Cultuurimpuls Venlo en Taal-experts van Bibliotheek Venlo bepalen dan direct daarna of je plan voldoet aan wat we zoeken en hoe deze gehonoreerd kan worden. Vanaf vrijdag 10 september kun je dan aan de slag. We vragen je het project voor eind oktober af te ronden. Voor een project geldt een maximum budget van € 2.000 excl. btw.

Netwerken

Heb je wel een idee wie je zou willen bereiken maar niet direct de juiste ingangen? Wij helpen graag mee! De Cultuurimpuls, de leden van de stuurgroep en de Venlose cultuurcoaches hebben een groot netwerk en zijn beschikbaar om mee te denken en te bemiddelen. Durf te vragen!