‘Heimwee naor Venlo in vastelaovestièd’

Vastelaovend vruùger

We hebben behoefte aan vastelaovend. Na het een jaar niet gevierd te hebben, is de Heimwee naor Venlo in vastelaovestièd groot. Dit gemis is ook de titel een bijzondere voorstelling in CityCinema op 24 en 25 februari (aanvang 16 uur). Martin Peters en Sef Derkx laten zingend en vertellend en ondersteund met mooi filmmateriaal de dagen herleven van vastelaovend vruùger.


In 2021 ging de vastelaovend niet door vanwege corona. Het was niet de eerste keer dat de overheid het feest verbood. In 1940 ging het in de ban vanwege de mobilisatie en het dreigend oorlogsgevaar. Onder de bezetting was er een verbod op alle feestelijkheden. In 1946 herleefde de vastelaovend, maar nog zonder Dreejspan. Dat werd een jaar later voor het eerst weer uitgeroepen. Vijf jaar geen vastelaovend, zes jaar geen hoeëgheid.

Vastelaovend werd in de puinstad en later wederopbouwstad Venlo met ongekende intensiteit gevierd. De foto’s en filmbeelden uit die periode laten het zien. Het kwam uit de tenen van een generatie die door de Tweede Wereldoorlog was getraumatiseerd. Vastelaovend was als balsem op de wonden.

In het televisieloze tijdperk werd je geïnformeerd door het wekelijks bioscoopjournaal van Polygoon. Iedere bioscoopbezoeker van toen herkent onmiddellijk de karakteristieke commentaarstem van Philip Bloemendaal. Polygoon heeft in samenwerking met de City Bioscoop van de familie Caubo in verschillende jaren verslag gedaan van carnavalsactiviteiten in Venlo en Blerick. We brengen ze bijeen in een aantrekkelijk programma. De Polygooncamera's draaiden in onder meer 1947, 1951, 1954, 1955 en 1959.

Dré Brenneker was de eerste cineast die de vastelaovend in kleur filmde. In 1955 legde hij de Boèrebroelòf vast. Hetzelfde onderwerp was te zien in 1977 bij het inmiddels ter ziele gegane programma Van Gewest tot Gewest. Het item werd vervaardigd door Huub Mans, Venlonaar van origine.

De Polygoontijd was ook de periode van de vastelaovend op vinyl. Wie kent de liedjes nog die verschenen op single, EP en LP? Vaak is het horen van één regel al genoeg om het geheugen te activeren. Martin Peters zal gouden vastelaovesleedjes ten gehore brengen. Iedereen is uitgenodigd om mee te zingen, want same is de kern van vastelaovend.

Heimwee naor Venlo in vastelaovestièd op 24 en 25 februari om 16.00 uur in CityCinema, Picardie 33, 5911 BW Venlo. Kaarten te reserveren via www.citycinema.nl/... of telefoonnummer 077-474 1234.