Het oude Van Bommel Van Dam

Van museum naar voedselhal

Vanaf de opening in 1971 tot de sluiting in 2017 was het Museum van Bommel van Dam gehuisvest in een prachtig museumgebouw ontworpen door architect Jos van Hest. In de nabije toekomst zal 'het oude Van Bommel Van Dam' dienst gaan doen als een voedselhal en bierbrouwerij.


Museum van Bommel van Dam is een museum voor moderne schilderkunst in Venlo. Het museum werd opgericht door het Amsterdamse echtpaar Reina en Maarten van Bommel-van Dam. Zij begonnen na de Tweede Wereldoorlog met het verzamelen van kunst. In 1969 werd hun woning in Amsterdam te klein en zocht het echtpaar een onderkomen voor hun collectie.

Het echtpaar schonk haar collectie van ruim 1100 schilderijen, tekeningen, prenten en beelden aan de gemeente Venlo onder de voorwaarde dat de verzameling in een museum werd ondergebracht en er een woonhuis naast het museum voor het echtpaar beschikbaar kwam. Vanuit het museum had het echtpaar met een binnendeur vrije toegang tot het museum. In 1971 is het naar het echtpaar genoemde museum geopend. Architect Jos van Hest tekende voor het gebouw dat alom geroemd werd voor de sensationele lichtinval.

Maarten overleed in 1991, Reina overleed (op 97-jarige leeftijd) in 2008. In 2014 stelde het museum bij wijze van experiment zijn muren ter beschikking aan iedereen die een stuk muur wilde huren en er werd privé kunstbezit van Venlonaren getoond.

In november 2017 vertrok de museum-organisatie uit het museumgebouw vanwege een verhuizing naar het tegenover gelegen voormalige postkantoor. De verhuizing valt samen met de privatisering van het museum. In het oude Van Bommel Van Dam vestigt zich medio 2022 een voedselhal en bierbrouwerij.

De nieuwe situatie. 2021 (c) Buro Moon