Ilisias Leupen

1lisias

“In het derde jaar van de middelbare school begon ik met muziek maken. Ik luisterde in die tijd veel naar Nederlandse hiphop, ging zelf rappen en begon met het schrijven van mijn eigen teksten. De eerste teksten waren een beetje afgekeken van artiesten als Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Later gingen ze steeds meer over mijn eigen gevoelens en gedachtes.


Ik begon ook te experimenteren met eigen beats en producties. Ik wilde graag zelf leren hoe ik die dingen moest doen, dus met hulp van tutorials op YouTube ben ik allerlei technische dingen zelf gaan uitzoeken en proberen. Als ik iets niet wist duwde ik gewoon op allerlei knopjes om te luisteren wat er gebeurde. Daar heb ik heel veel van geleerd.

Ik ben opgegroeid in Venray en op mijn negende verhuisde ik met mijn moeder naar Blerick. Mijn moeder zingt en heeft vroeger in een band gezeten. Mijn opa speelde gitaar en schreef net als ik eigen liedjes. Muzikaliteit is iets dat ik van hen heb meegekregen en is ook echt iets dat hoort bij ons gezin. Thuis klinkt altijd muziek en op verjaardagen wordt er gezongen en gedanst. Ik wist nooit zo goed wat ik wilde gaan doen na het Blariacumcollege, tot een docent me wees op de opleiding Podium- en evenemententechniek op het SintLucas in Eindhoven. Ik bezocht de open dag en voelde meteen op mijn plek daar. Toen ik begon met de opleiding was ik helemaal niet zo technisch maar dat was geen enkel probleem. Inmiddels weet ik vanalles over het mixen van livemuziek of over het inrichten van een eigen studio. Ik ben muzikaal en dat helpt wel bij het leren van nieuwe dingen zoals opnemen en mixen. Mijn muzieksmaak is in inmiddels ook veel breder geworden. Ik luister nu bijvoorbeeld veel naar jazz. In die muziek zitten veel mooie dingen die ik weer kan gebruiken voor het maken van nieuwe, eigen muziek.

In 2018 deed ik mee aan Love ’n This, een project waarin ervaren urbanartiesten uit de regio jonge mensen helpen. Bijvoorbeeld met het schrijven van raps of het opnemen en uitbrengen van een eigen track. Ik heb in dat project veel nieuwe mensen leren kennen, bijvoorbeeld Lil’ Irv. Hij maakt al jaren eigen muziek en we hebben nog altijd veel contact. Met Love ’n This stond ik op Zomerparkfeest en in Grenswerk. Daarna volgde deelname aan de Kunstbende Limburg en aan Popsport Limburg. In de toekomst wil ik graag meer eigen werk uitbrengen en hopelijk ook veel live optreden. Het is een droom van me om ooit met een band samen te spelen, zoals Ronnie Flex en Deuxperience. Met een band erbij wordt de live ervaring helemaal anders en dat vind ik heel interessant.

Een paar jaar geleden ben ik met een aantal klasgenoten van het Blariacumcollege op studiereis naar Indonesië geweest. Voor mij was dat extra bijzonder omdat mijn roots in Indonesië liggen. Het was een geweldige ervaring en ik heb daar een heleboel gezien en geleerd. Iets dat me altijd bijblijft was een voorstelling van lokale percussionisten op Java. Ze gebruikten traditionele, Indonesische trommels en dat maakte grote indruk op me. In de toekomst wil ik graag iets doen met die klanken in combinatie met mijn eigen muziek. Ik werk dan hopelijk in de muziekwereld. Het maakt me niet zoveel uit of dat op of naast het podium is, als ik mijn creativiteit maar kwijt kan.”

Venlose makers

Lees ook de volgende verhalen van Venlose cultuurmakers: