Janet Linders

Janet Livv

“Sommige muzikanten weten al hun hele leven dat ze muzikant zijn. Bij mij is dat niet zo. Pas rond mijn twaalfde begon ik zingen een beetje serieus te nemen. Rond mijn zestiende begon ik met het schrijven van mijn eerste eigen songteksten. Ik ging naar het Valuascollege en volgde daar het vwo. Ik kreeg in die periode zangles van Babs van Bree bij Kunstencentrum Venlo.


Zingen was in die tijd alleen een hobby voor me. De rest van mijn tijd was ik bezig met huiswerk maken en studeren voor toetsen.

In het laatste jaar van het vwo moest ik gaan nadenken over een vervolgstudie. Veel klasgenoten wisten al jaren dat ze bedrijfskunde of geneeskunde wilden studeren, maar ik wist nog helemaal niet wat mijn volgende stap zou worden. Ik bezocht allerlei open dagen maar er was geen enkele studie waar mijn hart sneller van ging kloppen. Per toeval zag ik een uitnodiging voor een open dag op de Rockacademie in Tilburg. Eenmaal daar wist ik dat dát was wat ik wilde. Ik deed auditie, werd aangenomen en voelde me er meteen thuis. Ik had het idee dat het vreemd was om met een vwo-diploma naar een hbo-opleiding te gaan in plaats van naar een universiteit. Er zat niemand in mijn klas met wie ik mijn besluit om naar het hbo te gaan kon delen. De onwennigheid was er snel af en ik ben nog altijd erg blij met mijn keuze. Ik denk niet dat ik gelukkig was geworden met mijn neus in de boeken. De lessen, de mensen en de sfeer op de Rockacademie passen perfect bij me.

Ik ben geboren en opgegroeid in Venlo en woon sinds begin 2022 op kamers in Tilburg. Veel van mijn vrienden uit Venlo maken muziek en we jammen regelmatig samen. In Tilburg heb ik inmiddels ook een netwerk van muzikanten om me heen verzameld. Ik zit nu in het tweede jaar van de Rockacademie en volg de studierichting Vocals. Tijdens het eerste schooljaar heb ik me in allerlei muziekstijlen verdiept. Indie-pop sprak me in eerste instantie erg aan maar op dit moment neig ik meer naar pop. Het liefst maak en zing ik eigen werk. Ik schrijf veel nummer in samenwerking met producer Rens Jansen. Ik bedenk de melodie en zanglijnen en hij zorgt voor de elektronische touch. Mijn liedjes gaan over alledaagse thema’s en de emoties die daarbij komen kijken.

Veel muzikanten zeggen dat muziek voor hen een uitlaatklep is maar hoe meer ik leer over muziek, hoe meer het echt vakmanschap wordt. Natuurlijk blijft gevoel een belangrijke factor bij het maken van muziek, maar soms is het ook heel praktisch. Na uren werken aan een nummer verschuift de magie een beetje naar de achtergrond en is het vooral kritisch luisteren en bijschaven. Als een nummer af is en ik speel het vervolgens live, dan voel ik wel weer de emoties zoals aan het begin van het schrijfproces.

Met mijn muziek hoop ik een soort veilige haven te creëren voor mensen die luisteren. Zowel live als met de nummers die ik digitaal uitbreng via Spotify en YouTube. Ik hoop dat mensen die naar me luisteren in een bepaalde ‘vibe’ terechtkomen die voor hen veilig en vertrouwd voelt. Begin dit jaar ben ik genomineerd voor de Limburgse Popprijs 2021 in de categorie ‘De Belofte’, en afgelopen mei speelde ik als onderdeel van Zuiderstorm in onder andere Grenswerk, de ECI Cultuurfabriek, De Nieuwe Nor en de Muziekgieterij. Op 27 augustus speel ik op Zomerparkfeest en op 10 september tijdens de Limburg Pride Show in Theater de Maaspoort.”

Cultuurmakers Venlo

Lees ook de verhalen van andere Venlose cultuurmakers