Jos Deenen

Olie op het vuur!

De Venlose collagekunstenaar Jos Deenen, (Baarlo 1956), bezocht als scholier in 1970 het Cultureel Centrum in Venlo waar een tentoonstelling van Jaap Wagemaker liep. De kennismaking met deze materieschilder was voor hem een ware openbaring.


Het prikkelde zijn fantasie zelfs zo zeer, dat hij de wanden van zijn slaapkamer ging ‘bekleden’ met allerlei voorwerpen en materialen die hij op zijn wandeltochten langs de Maas had gevonden. Wrakhout, visnetten, verminkte plastic poppen, scheepskettingen en touw, álles zeulde hij mee. Aan deze creatieve oprisping kwam echter een abrupt einde toen hij op een dag moest constateren dat zijn moeder zijn hele creatie bij het grof vuil had gezet.

Zoals een schilder uit een arsenaal aan potten, blikken en tubes, zijn verf. Zo (her)schept Deenen letterlijk en figuurlijk tijdsdocumenten over milieuproblematiek, oorlogswaanzin, Roomse schijnheiligheid, dubbele seksuele moraal, en het rechtsradicalisme. En dat al meer dan dertig jaar.

Jos staat op het punt de magische grens van 65 jaar te overschrijden en gooit daarom zijn atelier 'De Franse Republiek' open. Kom in het weekend van 23 en 24 oktober 2021 kijken op de Parkstraat 33 in Venlo.