Joy Cremers

Joy Cremers (20) wordt de eerste stadsfotograaf van Venlo. Uit de 40 inzendingen koos de jury unaniem voor Cremers die opviel met haar brede portfolio en indringende perspectief. De stadsfotograaf krijgt per 1 juni een jaar lang de vrije hand om Venlo op haar eigen wijze te belichten. Met het beeldmateriaal kan de stadsfotograaf zaken in Venlo opmerken, uitlichten, duiden of agenderen. De foto’s zullen op verschillende momenten worden ingezet en uiteindelijk in een tentoonstelling worden gepresenteerd.

Eerste Stadsfotograaf Venlo

Joy Cremers

Joy Cremers kwam voor het eerst in aanmerking met fotografie tijdens kunstlessen op het Valuas College. Daar leerde ze de beginselen van het vak en was meteen helemaal verkocht: ‘ik wil later fotograaf worden!’ Inmiddels zit ze in het derde jaar van de opleiding fotografie aan het Sint Lucas in Eindhoven.


Juryrapport

Een brede jury heeft de 40 inzendingen beoordeeld en kwam unaniem tot de keuze voor Joy Cremers. De jury is onder de indruk van het brede oeuvre en hoe dicht ze bij haar onderwerp weet te komen. Het lijkt steeds of ze tussen haar foto’s leeft; als toeschouwer word je zo het beeld ingetrokken. Ze weet de schoonheid van chaos vast te leggen, en heeft tegelijkertijd een eigenzinnig oog voor compositie. Haar werk doet denken aan dat van grootheden als Ed van der Elsken met een rauwe, maar esthetische inslag waarin mensen en hun verhalen centraal staan.

Dat Joy op zo’n jonge leeftijd al zo’n interessant en technisch begaafd portfolio heeft is bijzonder en belooft veel voor de toekomst. De jury is van mening met Joy een geweldige eerste Venlose stadsfotograaf gevonden te hebben die in alle opzichten voldoet aan het gewenste profiel.Projectpartners

Venlo Partners organiseert de stadsfotograaf samen met Co. de Cultuurontwikkelaar, Bibliotheek Venlo en Foto Kino Linders. Het project wordt financieel ondersteund door Cultuurimpuls en We Are Today.

Weekkrant VIA is mediapartner van het project en gaat de foto’s publiceren.

Fotocredits Joy Cremers