Kersmis in Venlo

Venlose kersleedjes

Marcel Tabbers, Rob Hodselmans en Johan Hauser vonden dat er te weinig kerstmuziek in het Venloos dialect bestaat. Daarom wilden ze een Venlose kerst-cd maken en dat is dus gelukt. Dankzij bijna 250 donateurs werd in een crowdfunding meer dan 15.000 euro bij elkaar gebracht.Het project is ontstaan vanuit een behoefte naar een kersliedjes in eigen taal. Venlo heeft een ongekende dialectscene die z’n gelijke niet kent in de provincie. Maar met kerst zijn het de Engelstalige liedjes die je overal hoort, er bestaan nauwelijks kerstliedjes in het dialect. Daar wil dit project graag verandering in brengen. In het voorjaar werd gestart met een crowdfundactie die succesvol is afgrond. Dat maakte de opnames mogelijk.

Het album Kersmis in Venlo ligt sinds november 2019 in de winkel. Het eindresultaat is een volwaardig boekwerk met daarin vier nieuwe kerstverhalen, prachtige foto’s van de artiesten en veertien nieuwe, originele kerstliedjes in het dialect. Op vrijdag 13 december 2019 vond de presentatie plaats in Poppodium Grenswerk. Alle liedjes werden daar live op het podium gebracht.

Het album is in oktober 2019 onder de bezielende leiding van producer Léon Bartels opgenomen in de Trypoul Studio’s in Neerkant, die behoort tot de beste studio’s van het land. Het resultaat is een uniek tijdsdocument geworden, een afspiegeling van de Venlose dialectmuziek van dit moment. Initiatiefnemer Marcel Tabbers: “Op een of andere manier haalt het thema kerst het beste bij iedereen naar boven; van sponsor tot vrijwillige kok in de studio, iedereen was gul in zijn bijdrage. Het is een productie geworden waar heel Venlo trots op mag zijn.”


Deelnemende artiesten
Op de cd staan nieuwe liedjes van Frans Pollux, Baer Traa, Bert van den Bergh, Huub Holtman, Linda Zijlmans, Venlo Snackbar Dreamer, Jules Fransman, Jacques-Paul Joosten, Jelske Wilmer, Kwante Hippe, Marinho Peeters en Michiel van der Grinten plus een instrumentale compositie van Egbert Derix. De liedjes worden aangevuld met vier bijzondere kerstverhalen. Sef Derkx schreef over kerstmis in de hongerwinter en Jan van Mersbergen maakte een prachtig verhaal over zijn opa. Ook Hanneke Hendrix en Daan Doesborgh droegen elk een verhaal bij.


Tracklist

1. Baer Traa - Hemelse môdder

2. Michiel van der Grinten - Bliefse van mich halde

3. Frans Pollux - December

4. Huub Holtman - Succes met Kers

5. Linda Zijlmans - Met Kermis

6. JP Joosten - Met de Kers

7. De Venlose Kerssterre - Kersmis!

8. Bert van den Bergh - Dit is veur de stille mins

9. Venlo Snackbar Dreamer - Deze Kersmis vier ik thoés

10. Kwante Hippe - Laot ’t snieëje gaon

11. Jelske Wilmer - Zalig Kersmis

12. Marinho Peters - Kers beej dich

13. Jules Fransman - Heej

14. Egbert Derix - Staolend leech