Kim van Dijk

Autonoom

"Ik ben opgegroeid in Kootwijk, een klein dorpje op de westflank van de Veluwe. Overal om heen waren planten en dieren. Ik tekende altijd graag maar ik besloot pas op latere leeftijd dat ik kunstenaar wilde worden. Als kind wilde ik een periode dierenarts worden, maar ik herinner me ook een fase waarin ik archeoloog wilde worden. Ik had op tv iets gezien over Egyptische opgravingen en ik vond het fascinerend dat er eeuwenoude dingen onder de grond begraven lagen. Die wilde ik ook wel vinden.


Tien jaar geleden verhuisde mijn moeder naar Venlo en ik ging met haar mee. De periode vlak na de verhuizing voelde ik me een buitenbeentje. Ik verstond het Venlose dialect nog niet en ik moest wennen aan het leven in een stad. Het laatste jaar van de middelbare school heb ik hier in Venlo afgerond. Daarna ging ik naar St. Joost School of Art & Design, maar dat bleek niet bij me te passen. Ik maakte het schooljaar af en ging daarna naar Tilburg, waar ik de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving afrondde. Ik ging Venlo steeds meer waarderen en inmiddels voel ik me hier als een vis in het water. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en ik voel me helemaal op mijn plek in de Venlose cultuursector.

De afgelopen anderhalf jaar heb gewerkt als cultuurcoach bij Co. de Cultuurontwikkelaar. Sinds januari 2023 ben ik cultuurontwikkelaar bij Co. Dit is een nieuwe functie en waar ik als cultuurcoach vooral aanjager was van projecten, ben ik als cultuurontwikkelaar van begin tot eind betrokken bij projecten. Bijvoorbeeld bij het project Cultuur op Recept, waarin cultuurmakers samen met professionals uit de gezondheidszorg onderzoeken hoe kunst en cultuur kunnen bijdragen aan een betere gezondheid.

Naast mijn werk bij Co. ben ik coördinator van het project SamenScholing in opdracht van Huis voor de Kunsten Limburg. SamenScholing biedt twee trajecten die helpen het professionaliseren en ondersteunen van zzp’ers die werken in de cultuureducatie. Enerzijds cursussen om op een didactisch verantwoorde manier kennis en ervaring over te brengen. Anderzijds een meester-gezel traject waarbij onervaren cultuureducatoren meelopen met ervaren cultuureducatoren.

Naast mijn werk voor Co en Huis voor de Kunsten Limburg maak ik autonoom werk. De laatste tijd maak ik graag installaties waarin film een rol speelt. In mijn werk ga ik op zoek naar persoonlijke, alledaagse ervaringen van verbondenheid. Hierbij leg ik de condities voor mogelijke relaties bloot. Dit proces is leidend voor mijn artistieke keuzes en met mijn werk wil ik de kijker dezelfde ervaring van verbondenheid en nieuwsgierigheid laten ervaren. Ik hoop de kijker zo een ingang te geven om de ander en het andere beter te begrijpen. In april 2022 deed ik mee aan De Nieuwe Golf, een expositie in samenwerking met Grenswerk, Museum van Bommel van Dam en Filmtheater de Nieuwe Scene. In het najaar van 2022 heb ik geëxposeerd bij Galerie Pouloeuff in Naarden.

In de toekomst hoop ik meer residenties te kunnen doen. Voor mij is die vorm van werken ideaal om ergens helemaal in te duiken en ter plekke werk te maken dat perfect past bij de locatie. Mijn kunstwerken hebben vaak tijd nodig voordat ze af zijn. Ook omdat ik er niet fulltime aan kan werken. Ik ben opgegroeid in de natuur en verbondenheid met de natuur zit heel sterk in me. Ik mis de natuur hier in de stad en minstens één keer per jaar ga ik een weekend naar Kootwijk. In de komende vijf jaar hoop ik daar een tijdje te resideren als kunstenaar.”

Cultuurmakers Venlo

Lees ook de andere verhalen van kunstenaars in Venlo: