Malou Beemer wint Re-FREAM

Venlose ontwerper wint Re-FREAM beurs

De Venlose ontwerper Malou Beemer heeft de Europese Re-FREAM beurs voor het jaar 2021 gewonnen. Een internationale jury selecteerde 10 designers en artiesten voor deze tweede editie van Re-FREAM, dat per 1 Januari 2021 van start is gegaan.

(foto: Patrick Klein Meuleman)


Re-FREAM is een internationaal platform dat interdisciplinaire samenwerkingen tussen designers, artiesten, technologen en wetenschappers stimuleert binnen de Europese Unie.

Met een beurs van 55.000 euro gaat Malou samen met haar partners (waaronder Fraunhofer IZM, EMPA en Profactor) 9 maanden lang onderzoek doen naar concepten om de mode-industrie een positieve impuls te geven. Met de focus op zogenaamde 'smart textiles' is de tech hub Berlijn haar uitvalsbasis.

"Hoe kan het dat in een 'smart' wereld als de onze, de kleding die we dragen nog steeds zo passief en vervuilend is?", is de vraag die Malou zich stelt in haar onderzoek. Ze streeft in haar werk naar een toekomst waarin kleding dynamisch is en meeverandert, om zo de -bewuste en onbewuste- signalen vanuit de drager te versterken. Nooit meer voor je kast staan tobben en, zonder te weten wat je die dag te wachten staat, kleding moeten uitzoeken die van 's ochtends tot 's avonds comfortabel is. Haar doel is het ontwerpen van kleding die reageert als een tweede huid en die de natuurlijke communicatie van de drager versterkt. Door de relatie met onze kledingstukken te versterken en door zelf de look en feel van onze kleding aan te kunnen passen, wordt de behoefte aan een grote, snel wisselende garderobe verkleind; een belangrijke stap op de weg richting een duurzame wereld.

Al sinds haar masteronderzoek in 2013 aan de HKU en de Universiteit van Londen, houdt Malou zich met dit onderwerp bezig. Het vormt de basis van haar werk en haar bedrijf. In 2015 ontwikkelde ze samen met de TU/Eindhoven een jurk die van kleur veranderde op basis van lichaamstaal en in 2018 werd ze uitgenodigd om over haar ideeën te spreken tijdens TEDxVenlo. Dankzij de prestigieuze, Europese Re-FREAM beurs is Malou in staat om haar onderzoek voort te zetten en om haar ideeën naar een hoger plan te kunnen tillen. It's time to make a difference!