Marlie van Ulft

“Mijn liefde voor kunst en cultuur is aangewakkerd op de middelbare school. Ik ging naar College Den Hulster deed daar tijdens de Culturele Avonden mee met de projecten van Arno Somers, waarin dans, muziek en decor samenkwamen in prachtig objecttheater. Ik stond in de coulissen objecten op en neer te hijsen en ervaarde daar voor het eerst hoe het voelt om samen met anderen iets moois neer te zetten op een podium. Ik heb culturele en maatschappelijke vorming gestudeerd en werkte na mijn studie onder andere bij de Welzijnsstichting en als coördinator bij Vluchtelingenwerk in het asielzoekerscentrum. Van 2001 tot 2018 werkte ik bij de gemeente Venlo, waarvan de laatste jaren als teamleider voor de teams die verantwoordelijk waren voor allerlei maatschappelijke projecten, met name gericht op de meer kwetsbare inwoners van Venlo.

Programmeur De Garage

Ik ben geboren en getogen in Venlo en heb naast mijn werk altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Bij Theater De Garage ben ik ooit binnengekomen omdat een vriend van me er penningmeester was, en hij aangaf dat ze mensen nodig hadden achter de bar. Daar ben ik mee begonnen en ik ben nooit meer weggegaan. Ik zocht meer taken bij het theater, sloot aan bij het bestuur en sinds januari 2019 ben ik programmeur en coördinator in dienst van de stichting.


Mijn voorganger ging met pensioen en toen zijn functie vrijkwam wist ik meteen: dít is wat ik wil. Uiteraard moest ik netjes solliciteren en was er een eerlijke selectieprocedure. Ik was dolblij toen ik hoorde dat de keuze op mij was gevallen.

Omdat ik al mijn hele leven in Venlo woon en werk heb ik een groot netwerk opgebouwd. Ik haal er veel voldoening uit als ik mensen en organisaties uit dat netwerk met elkaar in contact kan brengen. Mensen kloppen vaak aan bij Theater De Garage omdat ze een idee hebben of iets willen organiseren. Dat is echt niet altijd een theatervoorstelling. Soms gaat het over dans, soms over muziek maar soms ook over maatschappelijke thema´s zoals eenzaamheid of integratie. Ik koppel die mensen dan vaak aan andere mensen zodat ze kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken. Het is prachtig om te zien dat er uit zulke verbindingen weer nieuwe initiatieven ontstaan.

Ik merk dat zowel makers als bezoekers Theater De Garage nog niet altijd direct weten te vinden. Dat is zonde, want we kunnen ontzettend veel voor hen betekenen. Ik denk dat Venlo sowieso toe is aan verduidelijking van het culturele landschap. Er is hier waanzinnig veel te doen op het gebied van kunst en cultuur, maar er is geen overzicht van wát er allemaal is en bij wie je kunt aankloppen om verder te komen. Overzicht en structuur aanbrengen is een mooie uitdaging voor Venlo. Een andere uitdaging is wat mij betreft het durven loslaten van bepaalde processen en regeltjes. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat we, naast waardevolle kunst maken of programmeren, ook moeten uitblinken in projectplannen schrijven en complexe subsidies aanvragen. Dat vormt voor veel mensen een hoge drempel. Volgens mij snakt cultureel Venlo op dit moment naar vertrouwen en vrijheid. Vertrouwen in ons eigen kunnen na de coronacrisis en vrijheid vanuit de overheid. Ruimte om te kunnen experimenteren in maakprocessen en daarmee de kwaliteit van cultuur in Venlo naar een hoger niveau te tillen.

De komende jaren hoop ik dat Theater De Garage bekender wordt bij cultuurmakers en bij inwoners uit Venlo en omstreken. We zijn een laagdrempelig maar professioneel podium voor jong, oud, traditioneel en experimenteel. Ons theater is een plek waar mensen allerlei kunstvormen kunnen toetsen en proberen. Natuurlijk kun je met de je lokale dans-, theater- of muziekvereniging ook een voorstelling opvoeren in het dichtstbijzijnde buurthuis. Daar is niets mis mee, maar het is natuurlijk totaal anders dan een uitvoering in een donkere zaal met zachte stoelen, een podium met coulissen en uitgebreide mogelijkheden qua licht en geluid. Dan maakt het nét wat echter allemaal. Ik gun alle amateurverenigingen, opkomende makers en culturele professionals een professionele en betaalbare theaterbeleving. Theater De Garage is daar de ideale plek voor.”