“Als kind was ik al creatief en op mijn dertiende wist ik dat ik modeontwerper wilde worden. Na mijn opleiding tot coupeuse ging ik naar de kunstacademie in Utrecht en studeerde een periode in Londen om me specifiek te verdiepen in het maken van hoeden. Veertien jaar geleden ben ik in Venlo komen wonen en werken. Mijn atelier heb ik Hart et Circulair genoemd, omdat ik werk met circulaire materialen en het hart centraal staat bij alles wat ik doe. Achterin het atelier is mijn werkruimte en voorin verkoop ik mijn werk en andere slow fashion items. Ik wil zoveel mogelijk mensen enthousiast maken over de mogelijkheden van circulaire mode en mooie, vernieuwende designs.
Mijn eigen werk heeft bijna altijd te maken met het lichaam en met duurzaamheid. Zo vind je in mijn atelier een hoedencollectie die is gemaakt van breisels van duurzame materialen. Ook maak ik extravagante hoeden en hoofdobjecten. Ik werk graag met textiel omdat het een vergankelijk en flexibel materiaal is. Ik vind het een prettig idee dat het ooit ook weer helemaal verdwijnt.
In het begin heb ik even moeten wennen aan het wonen en werken als kunstenaar in Venlo. Ik woonde jarenlang in de Randstad waar ik veel mensen kende en een groot netwerk had. Venlo was voor mij een compleet nieuwe start. Toch vond ik al snel gelijkgestemden, bijvoorbeeld mensen die bezig waren met bewustwording, rondom circulariteit en groen ondernemen. Er bleken veel mensen in Venlo te wonen die bezig zijn met duurzaamheid en via deze gemeenschappelijke interesse leerde ik in relatief korte tijd veel nieuwe mensen kennen. Op een gegeven moment besloot ik om hoofdzakelijk nog met natuurlijke materialen te werken en sloeg ik bewust een duurzame weg in.
Mensen dragen al honderden jaren hoeden. Dat wil niet zeggen dat hoeden ouderwets zijn. Ik zie een hoed als een manier om te communiceren en als een bekroning van jezelf. Op het moment dat je ervoor kiest iets op je hoofd te zetten, dan kies je ervoor om op te vallen of om een statement te maken. Dat statement kan naast opvallend ook subtiel of bescheiden zijn. Als ontwerper draag ik hier graag aan bij, zodat de hoed een verlengstuk wordt van de persoon die hem draagt.
Voor Prinsjesdag 2022 ontwierp ik bijvoorbeeld een hoed voor Christine Theunissen van de Partij voor de Dieren. Zij bood de dag vóór Prinsjesdag samen met een groep politici het boek ´Less is More´ van auteur Jason Hickel aan aan leden van de Tweede Kamer. Ik kreeg de vraag om een hoed te ontwerpen en me te laten inspireren door dit boek dat gaat over duurzame keuzes die de wereld kunnen veranderen. Van een oud voetbalshirt van mijn zoon maakte ik een hoed. Ik was enthousiast want Prinsjesdag is natuurlijk hét moment van het jaar voor Nederlandse hoedenontwerpers. Helaas werd door de partij besloten dat Christine Theunissen de hoed niet droeg tijdens Prinsjesdag, omdat de hoed anders te veel aandacht zou afleiden van de jurk van de partijleider. Jammer natuurlijk, maar hierdoor kreeg mijn hoed wél extra aandacht, tot aan tafel bij de talkshow Jinek. Wie weet wordt de hoed volgend jaar alsnog gedragen. Dat zou natuurlijk perfect passen bij de boodschap achter ´Less is More´.
Vier jaar geleden ben ik gestart met het Duurzaam Modeatelier bij Co. de Cultuurontwikkelaar. In deze cursus voor (jong)volwassenen leren cursisten alle kneepjes van het modevak, bijvoorbeeld om van oude materialen een nieuw kledingstuk te maken. Cursisten komen met eigen projecten en ik begeleid hen waar nodig. Soms ondersteun ik bij het aanleren van naaitechnieken en soms help ik bij het maken van bewuste, duurzame keuzes. Sinds een tijdje heb ik ook een Duurzaam Modeatelier bij ECI cultuurfabriek in Roermond en soms geef ik workshops op scholen. Met deze werkzaamheden is mijn doel bereikt: ik kan me nu fulltime bezighouden met circulaire mode.”