Michelle Westerman

Michelle Westerman

“Mijn eerste herinnering aan het plezier van samen muziek maken, is een herinnering aan een vakantie in Frankrijk. Mijn ouders, zus en broer zaten samen rond een kampvuur, mijn vader speelde gitaar en ik zong. Ik ontdekte in die tijd dat ik het heel leuk vond om te zingen en mijn ouders hebben me gestimuleerd om daar meer mee te gaan doen.


Samen met mijn zus deed ik mee aan Popshop, een samenwerking tussen Kunstencentrum Venlo en Grenswerk, waarin jonge muzikanten samen een bandje vormen. Je repeteert samen, wordt gecoacht en werkt toe naar een uitvoering. Bij de uitvoering van Popshop ontmoette ik Bart Vrijdag en Rik Vercoulen. Bart is gitarist en Rik is drummer. Ze vroegen me om samen met hen een band te vormen en zo werden we, samen met nog twee andere jongens, The Daffodils. Met deze band speelde ik onder andere in Theater de Garage, op Zomerparkfeest en op Rock am Kanal in Berlijn: stuk voor stuk hele toffe ervaringen.

Ik ben nu achttien jaar oud en zit in het vijfde jaar van het vwo. Ik heb eerst de havo afgerond maar wist nog niet zo goed wat ik wilde gaan studeren. Daarom heb ik ervoor gekozen om nog twee jaar naar het vwo te gaan. Ik vind veel verschillende dingen leuk en ben behoorlijk veelzijdig. Ik heb gekozen voor het profiel Natuur en Gezondheid. Daar kan ik na de middelbare school veel kanten mee op maar ik heb bijvoorbeeld ook de TOPklas Kunst gedaan en ben nu veel bezig met muziek maken. Ik weet nog niet zo goed wat ik wil gaan studeren maar het liefst wel iets met muziek: ik kan me geen leven voorstellen zonder.

Qua muziek ben ik steeds meer de jazz-hoek aan het verkennen. Met de The Daffodils speelden we vooral rock en pop. Covers maar ook eigen nummers. Ik krijg zangles van Robbert Suilen en hij liet me kennismaken met jazz, een genre dat heel goed bij me past. Robbert leert me ook veel over improvisatie. Als we samen spelen, spreken we vaak alleen de vorm af en de rest is improvisatie. Improviseren voelt voor mij heel natuurlijk en ik kan er veel emotie in kwijt. Als je improviseert is niets goed of fout en dat werkt voor mij heel bevrijdend.

Een tijdje geleden ben ik gestopt met The Daffodils omdat ik meer wil gaan doen met jazz. Mijn stem is ideaal voor jazz en past minder goed bij pop of rock. Ik luister nu steeds meer naar zangeressen als Ella Fitzgerald en Nina Simone. Zij kunnen geweldige dingen met hun stem: dingen die ik ook heel graag wil leren. Ik vind het belangrijk om mezelf constant te blijven ontwikkelen en mijn muzikale grenzen te blijven verleggen. Robbert is hierbij een soort mentor voor me. Ik leer veel nieuwe dingen door te improviseren, fouten te maken en hier weer van te leren. Ik geloof dat het heel belangrijk is om jezelf goed te leren kennen door middel van het verleggen van je grenzen. Je krijgt steeds daar steeds meer ervaring en een heleboel zelfkennis voor terug.”