Mieke Arts

Mieke Arts

“Als kind ontwierp ik kledingstukken voor mijn Barbie en toen ik ging hockeyen maakte ik zelf mijn eerste hockeyrokje. Ik zat op school bij de nonnen en was gefascineerd door de handwerklessen. Ik wilde heel graag handwerkjuffrouw worden."


"Ik ben de opleiding Tehatex gaan doen in Nijmegen, waar ik werd opgeleid tot docent tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving. Na mijn opleiding heb ik jaren bij De Hoepel gewerkt in ‘t Ven. Hier werden in het begin cursussen gegeven aan mensen zonder werk. Later was er een vooropleiding voor de kunstacademie en kwamen er mensen die na een moeilijke periode weer moesten terugkeren in de maatschappij. Ik gaf bij De Hoepel van allerlei cursussen. Van spinnen en weven tot sieraden maken en zeefdrukken. We maakten ook steeds vaker kostuums voor verenigingen uit de regio. De Hoepel verdween en in 2010 werd ik gevraagd om de fashion afdeling voor Kunstencentrum Venlo op te zetten. Hier werk ik nog steeds.

Naast mijn werk bij Kunstencentrum Venlo heb ik een eigen atelier waarin ik samen met vrijwilligers werk aan kostuums voor onder andere de Venlose Revue, Titanic van het Valuascollege en de aankomende Passiespelen. Sinds vier jaar ben ik ook cultuurcoach en werk ik met name in Venlose wijken die extra aandacht nodig hebben. Ik gebruik als coach mijn ervaring en netwerk in de Venlose kunst- en cultuursector om mensen in de wijken dichter bij elkaar te brengen. Een voorbeeld is het project ‘Turbo Talent’, waarbij een reeks gratis workshops werd georganiseerd voor kinderen in onder meer de wijk Vastenaovendkamp in Blerick. Kinderen waren welkom om onder andere te komen dansen, een rap te schrijven en eigen kledingstukken te ontwerpen. Verschillende vormen van kunst, zodat deelnemers vrijblijvend konden ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Zo’n zestig kinderen deden mee. Vanuit deze versie van Turbo Talent hopen we meerdere projecten en knutselmiddagen met kinderen en vrijwilligers in de wijken te organiseren.

Als cultuurcoach ondersteun ik de vrijwilligers in de wijken en adviseer ik hen over welke subsidies er beschikbaar zijn. Mijn taak is het creëren van draagvlak in de wijken, zodat projecten kunnen doorgaan als ik ze weer loslaat. Ik vind het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om te ontdekken waar het goed in is en zo te groeien in zijn of haar ontwikkeling.”