Patricia van Bergen

Patricia van Bergen

“Ik heb de kunstacademie in Maastricht gevolgd met een verdieping in orthopedagogische beeldende vormgeving. Ik geef vier dagen per week les aan leerlingen die de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg volgen bij Gilde Opleidingen. "


"Mijn leerlingen gaan uiteindelijk werken in de ouderenzorg, de psychiatrie of in de gehandicaptenzorg. Wat ik als docent probeer te bereiken is tweeledig. Allereerst wil ik leerlingen nieuwsgierig maken naar zichzelf. Als je in de zorg gaat werken en je wilt je cliënten een stapje verder brengen, is het heel belangrijk dat je goed weet wie je zelf bent. Hoe ben je geworden wie je bent? Welke momenten in je leven zijn belangrijk voor je geweest? Op welke punten in je leven ben je gegroeid in je ontwikkeling? Allemaal vragen die veel voorbijkomen in mijn lessen.

Om antwoord te krijgen op deze vragen gebruik ik verschillende kunstvormen. Het kan een theaterstuk zijn waarbij rollenspellen worden gespeeld, maar ook het tekenen van een tijdlijn van de levensloop van een leerling met daarbij een passend kunstwerk. Naast het beter leren kennen van zichzelf vind ik het heel belangrijk om mijn leerlingen bij te brengen dat ze hun eigen creativiteit ook kunnen toepassen in het werkveld. Zo was er vorig schooljaar een leerling die werkte met dak- en thuislozen. De vader van een van haar cliënten was overleden en er kwam geld vrij om de uitvaart te regelen. Het geld ging op aan drank en drugs en er was geen geld meer voor een grafsteen. De cliënt van mijn leerling voelde zich hier natuurlijk heel slecht over en de leerling heeft toen samen met haar cliënt met restmateriaal een herdenkingsmonument gemaakt voor de vader. Dit was een creatieve manier om toch met een goed gevoel afscheid te kunnen nemen. Ik begeleid zo’n leerling vooral door veel vragen te stellen en de leerling te laten nadenken over wat je kunt doen met de middelen die er zijn. Ik leer ze buiten de standaard kaders te denken zodat ze oplossingen leren bedenken die een gevoel van geluk, troost of voldoening te kunnen bieden.

Naast mijn werk als docent ben ik eigenaar van Het Bruist. Vanuit mijn bedrijf adviseer ik basisscholen om creativiteit op andere manieren toe te passen in het onderwijs. Eigenlijk komen al mijn werkzaamheden neer op één ding: ik gebruik creativiteit om mensen in hun kracht te zetten zodat ze zich ontwikkelen tot zelfbewuste professionals.”