Patrick Valentijn

Patrick Valentijn

“Mijn vader was drummer bij De Vrijbuiters en als kind ging ik mee naar al zijn optredens. Ik weet nog dat er een grote kermis was bij de Maas ter ere van het 650-jarig bestaan van Venlo als stad. Ik stond als kleine jongen met een gitaartje op het podium en zag de enorme mensenmassa. Dat vond ik toen al schitterend."


"Ik wilde net als mijn vader slagwerker worden en heb tweeëntwintig jaar gedrumd. In verschillende bandjes maar ook veel thuis. Ik kwam er pas op latere leeftijd achter dat ik ook kan zingen. Mijn ouders hadden een grote schuur in hun tuin die was omgebouwd tot café. Het was daar elke week feest en er kwamen ook wel eens zangers of zangeressen langs. Na wat glaasjes pakte ik wel eens de microfoon om iets te zingen.

Op een avond kwam de Venlose volkszanger Vital Wolter langs en iemand zei tegen hem: ‘laat Patrick eens meezingen want dat kan hij goed.’ Ik zong toen samen met Vital het nummer ‘Alicia’ van Grad Damen. Vital nodigde me uit voor zijn cd-presentatie de volgende dag. Ik zei dat ik best wilde komen om te supporten maar dat ik niet wilde zingen. Dat durfde ik niet. Ik ging naar de cd-presentatie en op een gegeven moment riep Vital me toch op het podium. Hij zei: ‘Ik was gisteren op een feestje en daar hoorde ik Patrick zingen. Ik zou willen dat hij dat nu weer deed.’ Iedereen keek naar me dus ik móest dat podium op. Met klamme handjes en een bonzend hart zong ik opnieuw ‘Alicia’ en het publiek ging volledig uit z’n dak. Ik was totaal verrast en ervoer voor het eerst hoe blij ik mensen kan maken met mijn stem. Vanaf dat moment ben ik serieus aan de slag gegaan met zingen.

Vroeger was ik heel onzeker. Over mezelf en over mijn zingen. Ik durfde de eerste jaren bijvoorbeeld niemand in de ogen aan te kijken tijdens het zingen. Ik was bang dat mensen dan vanalles van me vonden. Het heeft lang geduurd voordat ik zelfverzekerd op het podium kon staan. Door toch te blijven optreden en elke show over nieuwe grenzen te stappen ben ik over die angsten heen gegroeid. Eind 2006 werden mijn vrouw Natasja en ik een stel en sindsdien doen we alles rondom het zingen samen. Natasja verzorgt de boekingen, planning, promotie en PR en daar is ze waanzinnig goed in. In het begin stond ik op feestjes en festivals door het hele land, behalve in Venlo. Toen ik in 2018 de single ‘Zo Gaat Het In Het Leven’ uitbracht met een clip bij de Venlose Maasboulevard, werd ik ook meer geboekt in de regio. Inmiddels heb ik een professioneel team om me heen van mensen die me helpen met mijn carrière. Samen zorgen we dat ik word gedraaid op de radio en in hitlijsten terechtkom. Afgelopen mei is mijn single ‘Yo Te Quiero’ uitgekomen, die hopelijk een echte zomerhit gaat worden.

Naast het zingen werk ik als facilitair technisch coördinator bij een bedrijf in Blerick. We hebben drie kinderen en zijn opa en oma van twee kleinkinderen. Ik zou graag willen leven van de muziek maar als je een gezin hebt, heb je ook zekerheid nodig. Vóór de coronacrisis ging het zó goed met zingen dat ik serieus kon overwegen te stoppen met mijn vaste baan. Nu ik weer mag optreden doe ik er alles aan om weer op datzelfde punt te komen. Het voelde best onwennig om na zo’n lange periode van niet optreden, weer op het podium te staan. Oude angsten kwamen terug maar ik weet inmiddels hoe ik daar mee om kan gaan. Ik geloof heel erg dat je júist moet doen wat je moeilijk of eng vindt. Alles in mijn leven heb ik geleerd door te proberen, te vallen en weer op te staan. Als je weet waar je goed in bent en wat je graag wilt, kun je daar heel ver mee komen.”

Stemmen van Venlo

De gemeente Venlo kent vele stemmen. Lees hier de verhalen van andere zangers en zangeressen: