Peter de Ronde

De hele maand januari 2024 exposeert fotograaf Peter de Ronde met foto's die hij gemaakt heeft voor het cultureel jaarboek Buun. De Ronde heeft een prachtige serie portretten uitgezocht voor deze unieke expositie die de hele maand januari te zien is in Stek. Vele bekende Venlonaren zoals Chantal Janzen en Huub Stapel zijn te zien.


Beeldend kunstenaar

Peter de Ronde (1956) is een beeldend kunstenaar pur sang, met de fotocamera als instrument. Hij heeft een voorliefde voor het minimalisme.


Een eenvoudige Kodak instant camera, een Sinterklaascadeau, ontstak een vuur in de vijftienjarige Tegelenaar. Hij maakte er ‘kiekjes’ mee, maar ontdekte ook al mogelijkheden om te experimenteren. Daarna was het fotograaf Toon van Heel die zijn fascinatie verder aanwakkerde. Peter wist al gauw wat hij wilde: het vakmanschap toepassen op de beeldende kunst.

De kunstacademie in Arnhem (met docenten als Gijs Bakker en Peter Struycken) scherpte zijn artistieke ontwikkeling. Zijn belangstelling bewoog zich ‘van Dalí naar minimal art’. Het heldere, strakke, op zichzelf staande beeld, dat was de stijl die hem steeds meer begon te interesseren. Inspiratiebronnen: Ansel Adams, Irving Penn, Martin Parr, Yousuf Karsh.

Na de academie kon hij aan de slag bij fotograaf Hay Stevens in Tegelen en stroomde door naar Zebra Fotostudio’s bij Ruud Holthuis en Egon Notermans. Hier ontwikkelde hij zich tot allround studio- en reclamefotograaf.

De kracht van Peter de Ronde ligt in de portretfotografie. Zijn portretten ontstaan ‘sprekenderwijs’: hij fotografeert al pratend om zo het vertrouwen van het model te winnen. In een lange, geconcentreerde sessie, met oog voor alle details, ook in de omgeving, zoekt hij naar de ultieme opname, de compositie die volledig recht doet aan de geportretteerde.

De fotograaf is een beeldend kunstenaar.

Cultuurmakers Venlo

Lees de verhalen van andere cultuurmakers in Venlo: