Prix d’Orange

Sociëteit Prins van Oranje stelt zich tot doel het stimuleren van cultuur. In 1910 opende de vereniging een concertzaal aan de Kaldenkerkerweg op de plek waar nu de Voedselbank huist. Musici van naam en faam traden in het Concertgebouw Prins van Oranje op.

In het jubileumjaar 2016 filosofeerde het bestuur over bovengenoemde doelstelling en werd het idee geboren voor een stimuleringsprijs voor jong, aanstormend talent in Venlo en omgeving, de Prix d’Orange. Met de prijs wil de sociëteit de ‘culturele humus’ in Venlo van extra ‘voedingstoffen’ voorzien, zodat jonge talenten gestimuleerd worden zich te ontwikkelen en de lokale cultuur te verrijken.


Sarah Soethoudt

Door corona is het culturele leven in Venlo en omgeving goeddeels verlamd, ook de Prix d’Orange kon niet worden uitgereikt. Het lijkt er gelukkig op, dat we de pandemie achter ons hebben liggen. Tijd dus om de naam van de nieuwe laureaat bekend te maken. Sarah Soethoudt ontvangt op zondag 24 april aanstaande de Prix d’Orange 2021-2022.


Danser, choreograaf en dansdocent Sarah Soethoudt komt uit Arcen. In haar voorstelling De waeg nao hoes, liet ze elf jonge dansers dansen in de buitenlucht. De première vond plaats op de Groote Heide. Samen met zangeres Babs van Bree verzorgde ze de succesvolle theaterwandeling 1 + 1 = niet alleen, waarin ze het publiek meenamen naar het Zwart Water. Onlangs organiseerde ze de spraakmakende culturele stadswandeling Kloppend hart.

Wat we hier noemen, is maar een topje van de ijsberg. Sarah is geïnspireerd en inspireert. Ze maakt interessante voorstellingen, maar zorgt ook verbinding.