Qwartier77

Qwartier77 is een Venloos hip-hop platform, opgezet door Isaiah Jiménez en Cedric Kenti. Met Jacx Studio in Blerick als uitvalsbasis helpen zij lokale artiesten op het gebied van: promotie, management, netwerken en talentontwikkeling.


Isaiah en Cedric

‘’In 2020 zijn wij begonnen met het opzetten van een hip-hop platform voor opkomende artiesten uit de regio Venlo. Het viel ons namelijk op dat er sprake was van een ‘verborgen hip-hop wereld’ in de stad."


"Wij zagen het als onze missie om die wereld te exploreren. Tijdens onze zoektocht stuitten wij op tientallen artiesten met ongekend, rauw, muzikaal talent. Vele van hen gaven aan dat zij zich niet gehoord voelde door de (lokale) culturele instanties, waardoor een toekomstperspectief in de professionele muziekwereld moeilijk in te beelden was. Tijdens het opzetten van ons platform merkten wij dat er inderdaad in Venlo weinig mogelijkheden waren voor opkomende artiesten om een professionaliseringsslag te maken met hun muziek. Het werd tijd dat er naar deze groep werd omgekeken en er een duidelijke structuur werd gecreëerd om deze artiesten te ondersteunen.’’

Tegenwoordig ziet Qwartier77 zichzelf als de bruggenbouwer tussen lokale artiesten en culturele instellingen en bevorderen wij samenwerking tussen deze partijen zodat hip-hop muziek een belangrijkere rol krijgt in de regio. Ze zijn er voor iedereen die actief bezig is met urban/hip-hop muziek in Venlo en omstreken.


Qwartier77 is naar eigen zeggen een uniek platform omdat ze persoonlijk in contact staan met de artiesten en deze relaties onderhouden zowel op formeel en informeel gebied. Ze hebben hart voor de regio en haar artiesten. Hun deur staat altijd open voor nieuw talent en zij zullen hen ondersteunen op elke mogelijke manier.

Isaiah: ‘’Met Qwartier77 kan ik een eigen bijdrage leveren aan de huidige hip-hop scene. Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik mij specifiek gaan verdiepen in hip-hop muziek. In de auto luisterde ik altijd met mijn vader naar N.W.A. en Tupac, maar ook Nederlandse hip-hop vond ik geweldig. Muziek geeft mij inspiratie en voldoening en met Qwartier77 hoop ik een eigen bijdrage te mogen leveren aan de muziekwereld. Naast mijn voltijd studie werk ik met veel passie aan het platform en hoop ik een impact te maken in de regio. Venlo is namelijk een geweldige stad en hip-hop is hierin verweven. Het wordt tijd dat de stad meer aandacht besteed aan het genre. Als men aan hip-hop denkt dan wil ik dat ze Qwartier77 voor hen zien.’’

Als rapper uit Venlo merkte Cedric dat het hem irriteerde als er werd gezegd dat er geen hip-hop scene was in Venlo: "Sinds de oprichting van Qwartier77 is gebleken dat er genoeg getalenteerde hip-hop artiesten in de regio zijn. Het probleem is dat er heel weinig mogelijkheden zijn voor deze artiesten om hun hobby als artiest te professionaliseren. Isaiah en ik zijn Qwartier77 begonnen omdat we wilden laten zien dat het mogelijk is om je als hip-hop artiest te excelleren in en namens Venlo. Met initiatieven als een schrijverskamp en optredens maar ook verschillende studiosessies zijn er vanuit ons al winsten geboekt. We hebben dit met relatief weinig middelen gerealiseerd en dat is te wijten aan onze liefde voor hip-hop en Venlo, maar ook de hulp van Jacx en Tom Minten."

"Het is mooi om te zien dat hip-hop artiesten in de stad hun ambacht langzamerhand serieuzer zijn gaan nemen. Hoewel er nog veel meer gedaan kan worden om de Venlose rapscene dan echt te laten ontploffen, is het startsein wel degelijk gegeven. Qwartier77 zal zich altijd blijven inzetten voor de lokale hip-hop scene."

Sinds de oprichting van Qwartier77 heeft urban/hip-hop muziek een prominentere rol gekregen in Venlo. Er zijn schrijverskampen en andere netwerkevents, optredens en dergelijke initiatieven georganiseerd zodat de artiesten hun talent konden ontplooien. Daarmee zijn de eerste stappen gezet voor hun professionele muziekcarrière. Iedereen die iets met lokale hip-hop artiesten wilt organiseren kan bij Qwartier77 terecht.

Urban in Venlo

Lees meer verhalen over hiphop en urban in Venlo: