Sarah Soethoudt

Noord-Limburgse identiteit

“Waar het coronavirus voor veel cultuurmakers zorgde voor een grote klap, heeft het voor mij deuren geopend naar nieuwe inspiratie, ideeën en projecten. De maatregelen dwongen me om na te denken over andere werkvormen en zo ontstond in april 2020 het plan om een buitenvoorstelling te maken in Noord-Limburg.


Ik liet me inspireren door de Noord-Limburgse natuur en zocht de samenwerking op met onder andere Stichting het Limburgs Landschap. Dit resulteerde in de voorstelling 'De waeg nao hoes', waarin het publiek al wandelend dans en muziek tegenkwam in verschillende natuurgebieden.

Ik groeide op in Arcen en studeerde in 2016 af aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Ik woonde een periode in de hoofdstad en door de jaren heen zag ik in Limburg steeds meer interessante kansen. In Noord-Limburg is in vergelijking met de Randstad niet veel te doen op het gebied van dans. Bovendien besefte ik in Amsterdam steeds beter dat ik één van de duizenden dansers was. Daar moest ik vechten voor mijn plekje terwijl hier de mogelijkheden aan mijn voeten lagen. In Noord-Limburg liggen mijn roots en ik vind hier de inspiratie en ruimte die ik nodig heb als danser en choreograaf. Daarnaast merk ik dat er in deze regio nog veel te behalen en te verbeteren valt als het gaat over kunst en cultuur.

Wat mij betreft mogen we in Venlo en omstreken bijvoorbeeld meer investeren in cultuureducatie, zodat mensen al jong leren dat kunst en cultuur hele normale en zelfs belangrijke dingen zijn. Iedereen wordt geboren met een ‘creatief knopje’ en dat knopje moeten we in mijn ogen vooral aan laten staan en stimuleren. Het is de sleutel tot zelfreflectie en tot het aanspreken van gevoelens en gedachtes waarvan je niet wist dat je ze had. Kunst is een fijne manier om dingen bespreekbaar of voelbaar te maken. Dingen die je misschien niet zo snel bespreekt als je met koffie en vlaai op een verjaardag zit. Naast investeren in educatie mogen we wat mij betreft meer samenwerken in Noord-Limburg. Als je talent en kennis samenbrengt ontstaan er prachtige dingen die misschien niet tot stand waren gekomen als iedereen op z’n eigen eilandje was blijven zitten.

Sinds ‘De waeg nao hoes’ in 2020 is er voor mij veel veranderd. Ik heb Amsterdam langzaam losgelaten en sinds januari 2022 heb ik mijn zinnen volledig op Noord-Limburg gezet. Ik ben gestart met het structureel verbinden van cultuurmakers uit de regio zodat we elkaar beter weten te vinden. Ik geef dans- en yogalessen in de regio en speel op dit moment in de voorstelling ‘Over de Stroom’ samen met vocalisten Babs van Bree, Amber Haddad en Bart Verhagen. Ook deze voorstelling is buiten en de Maas speelt een belangrijke rol in het stuk.

Ik vind het belangrijk om de Noord-Limburgse identiteit te verwerken in de voorstellingen die ik hier maak. Dans is niet de meest toegankelijke kunstvorm en werken met verhalen en plekken die vertrouwd voelen voor de Noord-Limburger, helpt om een voorstelling dichterbij mensen te brengen. Ik hoop dat mensen geraakt worden als ze een voorstelling van me bezoeken. Dat ze nadenken over zichzelf of over hun omgeving. Zo’n momenten van zelfreflectie zijn heel waardevol. Zelf zou ik ook niet zonder kunnen. Kunst en cultuur hebben mij al tot waanzinnig veel inzichten gebracht en ik gun iedereen in Noord-Limburg die ervaring.”

Cultuurmakers in Venlo

Lees ook de verhalen van deze cultuurmakers: