Hoe is het mogelijk dat we ons in een wereld die iedere dag "smarter" wordt, nog steeds omringen met passieve en vervuilende kleding? In de ochtend moeten we een outfit kiezen waar we ons de rest van de dag prettig in moeten voelen, zonder te weten wat voor situaties en interacties we gaan meemaken. Dit voelt "old-fashioned", in een wereld waarin data-verzamelende objecten zich steeds meer op ons aanpassen.
Doordat Malou Beemer eind 2020 de Europese Re-FREAM beurs won, kreeg ze de mogelijkheid om een onderzoeksproject op te zetten met als doel het ontwikkelingen van innovatieve ideeën voor de mode-industrie. Samen met een team van wetenschappers en technologen, die vanuit de Re-FREAM hub in Berlijn aan haar waren verbonden, werkten ze haar ideeën voor wearable tech uit tot twee prototypes die zich op verschillende manieren kunnen aanpassen aan de wensen en behoeften van de drager. Binnen dit interdisciplinaire onderzoeksproject analyseerden ze voornamelijk hoe kledingstukken zich kunnen aanpassen aan de drager en hoe ze mensen kunnen versterken op communicatief en sociaal gebied.
“In een wereld die iedere dag meer "smart" wordt, is het tijd dat onze kledingstukken zich gaan aanpassen aan onze praktische en communicatieve behoeftes.”
De huidige fast-fashion beweging wordt gedreven door het stimuleren van het verlangen in een snel veranderende garderobe. Hoe waanzinnig zou het zijn als we zelf de kleuren, structuren, dessins en andere eigenschappen van onze kleding in een oogwenk kunnen aanpassen aan onze wensen? Als we niet meer de constante behoefte hebben aan nieuwe kleding, omdat we simpelweg de uitstraling en eigenschappen van de kleding in onze garderobe zélf kunnen veranderen? Als we bovendien met reactieve kleding onze interactie en communicatie met anderen kunnen versterken?
Na maandenlang onderzoek te hebben gedaan naar interactieve fashion tech die zich kan aanpassen aan de wensen en interacties van de drager, presenteert Malou Beemer tijdens de Dutch Design Week van 16 tot en met 24 oktober 2021 de resultaten.
Re-FREAM
Re-FREAM is een collaboratief en interdisciplinair onderzoeksproject, waar geselecteerde artiesten en designers samenwerken met een groep wetenschappers en technici om met oplossingen te komen voor de huidige problemen binnen de mode-industrie. Re-FREAM is onderdeel van het STARTS Programma en is een initiatief van de Europese commissie binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Voor het Second Skins project, werkte ik op locatie in Berlijn samen met de partners IZM Fraunhofer, Profactor, EMPA en Wear It Berlin.