Sjanneke Hendrix

Sjanneke Hendrix

“Op mijn vijfde begon ik met jazzballet. Ik vond dansen meteen fantastisch, deed mee aan wedstrijden en ging op mijn achtste naar de open dag van de Vooropleiding Dans van ArtEZ op het Valuascollege, toen nog het St. Thomascollege.


Ik wilde dolgraag verder met dans maar weet nog dat ik schrok toen ik de balletles binnenliep tijdens die open dag. Klassiek ballet? Daar was ik echt nog een te expressief kind voor. Ik ben meteen naar buiten gerend en besloot dat ik de vooropleiding niet ging doen. Achteraf heb ik daar weleens spijt van gehad, maar gelukkig heb ik mijn passie voor dans jarenlang kunnen uitoefenen bij modern dansgezelschap PIUM. Ik zie het afzien van de vooropleiding ergens ook als een voordeel. Als ik op zo’n jonge leeftijd al volledig voor dans had gekozen, dan had dat wellicht mijn leven beheerst en was ik minder breed georiënteerd geweest dan dat ik nu ben.

Na de middelbare school ging ik naar de TMO Fashion Business School in Doorn. Ik was ook toegelaten op de kunstacademie maar koos voor een managementgerichte studie. Na TMO studeerde ik nog twee jaar Small Business & Retail Management in Breda, omdat ik me wilde verdiepen in marketing. Ik wilde graag in de culturele sector werken maar in die tijd was het moeilijk om daar een betaalde functie in te vinden. Ik werkte daarom een paar jaar in de modewereld en in de automatiseringsbranche. Daarnaast bleef ik vrijwillig actief in het organiseren van evenementen in Venlo en omstreken. In 2018 besloot ik me volledig te focussen op de culturele sector en startte ik mijn eigen bedrijf in het organiseren en vermarkten van evenementen. Ik ben een echte verbinder en zie cultuur als het perfecte middel om mensen dichter tot elkaar te brengen.

Als kind had ik niet echt idolen. Ik had geen posters op mijn kamer hangen van beroemde artiesten. Wat ik me nog wel heel sterk herinner is dat ik altijd wilde zien wat artiesten deden met hun shows. Zangeressen als Madonna en Janet Jackson zetten in de jaren negentig hele spectaculaire shows neer met veel dansers om zich heen. Dat vond ik geweldig. Nog steeds let ik heel erg op performance als ik een voorstelling of concert bezoek. Als het totaalplaatje op het podium klopt, ben ik écht onder de indruk.

Op dit moment ben ik samen met mijn partner Irene Heldens eigenaar van House of Confetti, een stichting waarmee we podiumproducties realiseren die fashion combineren met kunstvormen als dans, theater, muziek en beeldende kunst. Daarnaast ben ik sinds september 2019 hoofd programma van Zomerparkfeest, na reeds acht jaar verantwoordelijk te zijn geweest voor de dansprogrammering. Daarnaast ben ik festivalcoördinator van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. In al deze functies stel ik mezelf ten doel om meer multidisciplinaire voorstellingen op het podium te krijgen. We denken volgens mij nog veel te veel in hokjes. Ergens zijn hokjes fijn, want ze scheppen orde en geven ons daardoor overzicht. Toch hoeft een voorstelling echt niet alleen maar muziek of alleen maar dans te bevatten. Door verschillende kunstvormen met elkaar te combineren en te vermengen, ontstaan er hele interessante, nieuwe dingen. Bovendien breng je mensen op deze manier in contact met disciplines die ze misschien wel helemaal niet kennen. Ik hoop met mijn multidisciplinaire aanpak het wereldbeeld van mensen een beetje te verruimen. Ik ben ervan overtuigd dat nú de tijd is aangebroken om hokjes los te laten, omdat ze ons alleen nog maar beperken.”