Standbeeld voor Greekbaer

Eerbetoon aan Venlose volksaard in nieuwe rotondekunst

Venlo krijgt een nieuw spraakmakend kunstwerk op een rotonde. Als het aan de initiatiefnemers van collectief Usake Wok ligt komt het beeld op de rotonde op het kruispunt Maaskade / Puteanusstraat in het kloppend centrum van de stad. Momenteel worden de mogelijkheden voor plaatsing en financiering onderzocht. Het werk is een eerbetoon aan de Venlose volksaard in het algemeen en dat van stadfiguur Greekbaer in het bijzonder.

Greektonde
Het kunstwerk heeft een hoogte van ruim 6,5 meter en weegt 3 ton. Het toont een realistische weergave van een levensechte Greekbaer, de populaire stadsfiguur die de afgelopen jaren vooral bekendheid verwierf als stripfiguur op het instagramaccount van Usake Wok. Inmiddels zijn de perikelen van de greekende beer en zijn familie te volgen via instagram.com/greekbaer.

Spraakmakende rotondekunst
Venlo kent een roemrijke geschiedenis van spraakmakende kunst in de openbare ruimte. In de stad waarover de Wachters van Tajiri sinds de onthulling door koningin Beatrix waken kwamen burgers in actie om de Vreedzame Krijger te redden voor de stad. In de winter van 2019 hield een groene laserstraal de gemoederen bezig. Historisch is de bombarie rondom de reclamezuil van kunstenaar Arno Coenen die de supermarkt 2Bruder plaatste op de kruising Goltziusstraat/ Deken van Oppensingel. Het nieuwe kunstwerk van Greekbaer past in deze traditie. Is het toeval dat het standbeeld van Greekbaer uitkijkt op het kunstwerk van de 2Bruder?

Venlose volksaard
Greeken en näöle, twee woorden in het Venlose dialect die de volksaard van de Venlonaren typeren. In de regel worden deze karaktereigenschappen gezien als negatief. Met de oprichting van het standbeeld hopen de initiatiefnemers tot een omslag te komen in het denken. Van de zwakte maken we de kracht van de stad!

KOR
Onlangs presenteerde de gemeente Venlo een nieuwe, strak opgemaakte, cultuurvisie. De visie loopt tot 2028 en kunst in de openbare ruimte krijgt summier aandacht. De gemeente onderschrijft het belang van kunst in de openbare ruimte maar laat de realisatie er van over aan de markt. Voor de initiatiefnemers van de greektonde is bij uitstek een moment om hun plannen wereldkundig te maken en te starten met een crowdfundingcampagne om het beeld te realiseren.