
EEN COLLAGE BOUWEN!
Uitdaging 2 Bouw je collage.
Maak je eigen collage op een dik stuk papier. Een collage is eigen beeldverhaal. Met plaatjes, maar ook met stukjes tekst, spannende vormen en kleur. Dat doe je stap voor stap, laag voor laag en in je eigen tempo. Met spullen die je al in huis hebt zoals bijvoorbeeld gekleurd papier, stiften, karton, stempels en noem maar op! Je kunt niets ‘verkeerd’ doen. Dit is immers jouw eigen gemaakte werk! Als je klaar bent vouw je je werk dubbel. Je hebt dan jouw enige, echte volstrekt unieke collagekunst kaart. Aan de andere kant kun je deze kaart beschrijven. Naar wie stuur je deze kaart? Vraag aan degene die de kaart krijgt jouw kunstwerk voor het raam te zetten!
Let op: vergeet niet om net als bij de andere uitdagingen eerst een mooie foto van je werk te maken! Stuur deze foto ook weer naar: geefkleur@cultuurinvenlo.nl . Vergeet niet je naam, leeftijd, klas en adres te vermelden. Dan zorgen wij dat je foto gedeeld
Aan de slag! Oja, zet je drinken even uit de buurt. Als het om kiept weet ik zeker dat het nét over je werk gaat! Veel plezier!! Nog wat tips en goed nieuws? Hier komen ze!
INGREDIEËNTEN.
Verzamel wat makkelijke materialen - vanaf nu ‘ingrediënten’ genoemd. Kijk eens wat er zoal om je heen te vinden is. Misschien ligt er wel gekleurd papier. Heb je stiften of een pen, verf, foto’s, stukjes lint, tape, stickers, stempels, karton, en/of mooie plaatjes in tijdschriften uit de papierbak? Zoek dan meteen even naar wat mooie letters. Pak een schaar en zoek een plakstift, hobbylijm of dubbelzijdige plakband? Een nietmachine kan ook. Denk even aan de tafel waarop je werkt; heb je iets om op tafel te leggen om deze niet plakkerig of vies te maken? Tot slot: zet een lekker muziekje op. Dat heb je straks nodig!
GROOT OF KLEIN.
Bepaal een voorlopig formaat. Dat kan al het formaat van een simpel blaadje zijn of een stuk krantenpapier of karton. Het maakt niet uit hoe groot of klein het is. Hier ga je op puzzelen. Puzzelen? Met een collage?
PUZZELEN.
Plakken is het minste werk. Dat doe je pas op het laatst. Het is veel spannender, uitdagender en leuker om te blijven puzzelen met je verzamelde ingrediënten. Lekker schuiven en veranderen. Met wat papieren tape (schilder tape) kun je tijdelijk wel materiaal vastmaken.
BEWAREN.
Gooi niets weg terwijl je bezig bent. Dat ene stukje zou je nog eens hard nodig kunnen hebben. Misschien al bij een volgend werk.
PLAATJES MAKEN.
Behalve plaatjes zoeken en er in knippen maak je ook af en toe een foto met je telefoon van waar je mee bezig bent. Kijk af en toe terug naar hoe je werk is ontstaan en naar welke acties je daarvoor moest uithalen. Extra gratis bonus tip: deze plaatjes doen het ook goed op sociale media!
STOELENDANS.
Deze maakt het verschil! Net als bij een stoelendans zet je een muziekje op. Als je nét lekker bezig bent met je werk zet je geheel onverwacht (!) de muziek stop en begin je aan een nieuw gedeelte van je collage. Het andere gedeelte mag je pas later weer gebruiken. Je eigen remix!
PLAN B.
Hopeloos op zoek naar een bepaald plaatje, letter(type) of een kleur? Dat kost tijd en je raakt onnodig gefrustreerd. Los het anders op. Voorbeeld: vind je geen twee dezelfde blauwe schoenen? (a) Kies een andere kleur, of (b) Teken die schoenen op blauw papier en knip ze uit, of (c) schrijf -tig keer ‘blauwe schoen’ op en knip dit alles uit. Plak ze weer op in de vorm van een schoen en de suggestie doet de rest. (d) zie volgend aandachtspuntje.
DELEN.
In je straat of klas zijn vast veel creatievelingen aan de slag. Zoek ze op, bijvoorbeeld via de facebook pagina van cultuur in Venlo en spreek af om wat ingrediënten naar elkaar op te sturen. Sharing is caring in goed Nederlands!
PEPTALK.
Pep talk heb je helemaal niet nodig. Zeg wel regelmatig hardop tegen jezelf dat dit echt het allerleukste is dat je ooit hebt gedaan!
TOT SLOT.
Bij het bouwen van je collage hoeft niet alles volgens één of ander plan – als je dat al hebt. Laat je inspireren door je ingrediënten en laat ´toeval´ een rol spelen. Zoals iets dat wegwaait gewoon weglaten of iets wat je na een uur pas vind nog gebruiken. Je bent toch nog niet aan het plakken he? Probeer leuke ingrediënten te combineren. Leg ze op en over elkaar, schuif er wat mee. Kantelen af en toe en desnoods ook weer iets weg durven te laten. Ook woordjes of zelfs een stukje tekst kun je op een ongebruikelijke plek laten zien in je werk. Met de grootte van het lettertype kun je experimenteren.