Waarom knip je dat haar niet af?

Sjaak Peters postercollectie

Exact 50 jaar geleden (26 februari 1971) ging het Open Ontmoetingscentrum (OOC) open aan de Heutzstraat in Venlo. Het OOC is de voorloper van Filmtheater de Nieuwe Scene, Theater de Garage, Perron55 en later Poppodium Grenswerk.

(foto: Richard Fieten)


Sjaak Peters verzamelde door de jaren heen posters van OOC. De tijdgeest en het ontstaan van de Venlose jeugdcultuur wordt in de posterverzameling op unieke wijze verbeeld. Grenswerk kwam de verzameling van Sjaak op het spoor en in samenwerking organiseren ze de expositie ‘Waarom knip je dat haar niet af?’ waarin vijftig jaar popprogrammering wordt uitgelicht in affiches.

Op 26 februari 1971 om halfacht ’s avonds was het zover. De deuren van het OOC op de hoek Kaldenkerkerweg en Heutzstraat gingen open. De ‘popgroep’ Inca Bullet Joe uit Dordrecht was de eerste band die in OOC optrad. Met de komst van OOC ontstond in Venlo voor het eerst een onafhankelijke plek met ruimte voor een doorlopende popprogrammering. Dat is nooit meer verdwenen. OOC was de voorloper van Perron55 en later Poppodium Grenswerk.

Vijftig jaar poppodia in Venlo betekent ook vijftig jaar popprogrammering. Grenswerk opent op vrijdag 26 februari 2021 een affiche-expositie op de drie plekken in Venlo waar deze geschiedenis zich heeft afgespeeld: OOC aan de Kaldenkerkerweg/Heutzstraat, Perron55 een stuk verder op de Kaldenkerkerweg en Grenswerk aan de Peperstraat.

Een mooie wandeling langs de drie locaties en een podcast van Peter Beeker maken de expositie compleet.

Deze expositie is samengesteld met hulp van Sjaak Peters, Fransz Rombouts en Herman van Megen / Gemeentearchief Venlo.