Weg met wegwerp

Wegwerpmaatschappijkritisch

Samen met Laurie Baggen en Suzanne van Knippenberg van Venlo Schoon zocht curator Eva Geutjes naar een vorm om de wegwerpmaatschappij onder de aandacht te brengen. Fotograaf SweetToday/Nicky Caspers werd benaderd en het resultaat is even schokkend als fantastisch mooi.


Nationale Opschoondag is een moment waarop de focus wordt gelegd op bewustwording rondom duurzaamheid en recycling van plastic afval. Een belangrijk thema voor mens en maatschappij. In dat teken staat de expositie ‘Weg met wegwerp’, van Venlo Schoon die vanaf vandaag t/m 4 april 2022 te zien is in de Goltzius Galerie van Kunstencentrum Venlo. Opening vrijdag 11 maart om 19.00 uur.

Vrijwilligers van het initiatief Venlo Schoon ruimen zwerfafval op in de gemeente Venlo. Daarbij vinden ze regelmatig items die tientallen jaren oud zijn. Wat zegt dit over onze maatschappij? Hoe komt het dat we een plastic verpakking soms maar enkele minuten gebruiken, terwijl plastic gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan? En welke gevolgen heeft dit voor ons milieu en voor onze gezondheid?

Retroplastic

De expositie geeft ons een overzicht van de collectie 'retroplastic' die Laurie Baggen en Suzanne van Knippenberg, beiden van Venlo Schoon, door de jaren heen hebben verzameld. Met als kopstuk: een fles Pril uit 1961! In deze expositie nemen zij je mee in het verhaal van de wegwerpmaatschappij aan de hand van foto’s en installaties van (vintage) zwerfafval, gevonden in de gemeente Venlo langs de Maasoevers en in natuurgebieden. Nicky Caspers-Boeren, fotografiedocente bij Kunstencentrum Venlo, nam de fotografie van al het retroplastic voor haar rekening.

Opening en openingstijden

Vrijdag 11 maart om 19.00 uur vindt de officiële opening van deze expositie plaats. Iedereen is van harte welkom! De expositie is verder te bekijken vanaf maandag 7 maart t/m maandag 4 april op werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.