Yentl Evers

Cultuur in je klas

Het onderwijs heeft al jaren heel wat te verduren; lerarentekort, passend onderwijs en te grote klassen. De vakken die dan al snel naar de achtergrond verdwijnen zijn, helaas, de culturele vakken. Jonge Limburgse cultuurmakers voelen dan ook de noodzaak voor meer cultuur in het onderwijs en werken samen aan een oplossing middels het project: Cultuur in je Klas.


Vorig jaar maakte cultuurmaker Yentl Evers zich al hard voor meer cultuur in het onderwijs door het project: Film Groep8!. Hierbij daagde zij docenten uit om buiten de gebaande paden te treden en als afsluiting van groep 8 een film te maken in plaats van een musical. Dit jaar gaat Film Groep8! verder onder de naam: Cultuur in je Klas. Ze neemt ons mee wat er in de tussentijd gebeurd is. “Na alle lovende reacties van docenten die deelnamen aan de pilotversie, besloten wij om nu door te pakken. We hebben dan ook een grote ontwikkeling gemaakt. Wij bieden nu niet meer alleen ondersteuning bij het maken van een film, maar er kan ook worden gekozen voor een musical. Niet alleen het maken van een film is mogelijk, maar er kan ook worden gekozen voor een musical. En waarom alleen groep 8 en niet de gehele bovenbouw? Kunnen wij wellicht nog nieuwe professionals inzetten om nog meer diepgang te creëren?”


Digitaal cultuur in je klas

“De huidige technologie maakt veel mogelijk. Zo ook om cultuurprofessionals op afstand in je klas te brengen. Dit is dan ook exact wat wij doen!” vertelt Yentl. “Via een digitaal les magazine wordt de docent meegenomen in het proces naar een film of musical toe. Via video’s krijgen de leerlingen instructie, handvatten en opdrachten. Dit zorgt ervoor dat de docent veelal een coachende rol kan aannemen en dat de leerlingen veel zelfstandig aan de slag kunnen. Daarnaast hebben wij bij het maken van onze lespakketten rekening gehouden met de landelijke SLO doelen én hebben wij nieuwe professionals gevonden om nog meer begeleiding te bieden.”

‘Ieder kind moet opgroeien met cultuur’

Yentl is al jong in aanraking gekomen met cultuur en ziet de positieve eigenschappen die mede hierdoor zijn ontwikkeld. “Denk aan zelfvertrouwen, een blik op organisatie, een goed probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden. Dat is ook waarom juist onze nieuwe generatie zoveel profijt heeft bij cultuur; het is noodzaak. Ieder kind moet opgroeien met cultuur en waar kan dit beter worden meegegeven dan in het onderwijs?”

Nieuwe professionals

Eén van de nieuwe professionals is Cheryl Zwiggelaar (27). Met haar verschillende kunstopleidingen als achtergrond zet zij zich in om de leerlingen te helpen met het zingen van de liedjes. “Sinds mijn 5de ben ik begonnen met het spelen van musicals. Dit vond ik zo leuk dat ik op mijn 8ste echt actief werd in het ontwikkelen van mezelf op cultureel niveau.” Het idee dat Cultuur in je Klas weer een stap verder helpt om een nog betere kwaliteit te leveren enthousiasmeert haar. “Cultuur zorgt voor het out of the box denken, dat je buiten de lijntjes durft te kleuren, het prikkelt en zorgt voor nieuwe inzichten. Daarnaast verbindt cultuur. Dit maakt dat ik docenten wil ondersteunen in het bieden van cultuuronderwijs. Vaak willen docenten wel, maar missen ze de handvatten. De projecten van Cultuur in je Klas maakt het geven van culturele lessen voor elke docent makkelijk!

Ondersteuning bij het maken van een film of musical

Het team van jonge, enthousiaste professionals bestaat uit: projectleider en theatermaker Yentl Evers (25), scenarist Eileen Bosch (23), muziekschrijver Koos Franssen (27), muziekproducent Emiel Ketellapper (27), zangdocent Cheryl Zwiggelaar (27), dansdocent Ivy Voogt (27), kunstenaar Eva Geutjes (33) en audiotechnicus Peter-Paul Timmermans (34).