WijkZone #2

Heem, ontmoetingen op een grensberg

‘De grensweg ligt erbij als een gerimpeld gezicht van iemand met heel veel levenservaring. In alle scheuren van de weg ligt wel een verhaal verborgen.’


Voor WijkZone #2 ging theater- en documentairemaker Naomi Steijger op zoek naar verhalen van bewoners aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. Deze eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland was vroeger een belangrijke handelsroute. Sinds 2012 is de aansluiting met de snelweg afgesneden en rijdt het drukke verkeer om ‘de grensberg’ heen. Het gebied is nu alleen nog te bereiken via een kleine, bijna onzichtbare, afslag. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo. Een stukje niemandsland vol verborgen verhalen.

Naomi raakte gefascineerd door de grensberg. Het is een plek waar veel verschillende mensen wonen. Ze sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië en met de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin.

Luister je mee?

Van de verhalen maakte Naomi audioportretten. Deze zijn te downloaden op je smartphone middels QR-codes op stoeptegels nabij de Kaldenkerkerweg (zie het kaartje voor alle locaties). Wandel over de grensberg met de verhalen van bewoners in je oren! Naomi’s stem neemt je mee tussen de verhalen en locaties.


Praktisch
De audiowandeling is gratis en duurt ca. 75 minuten. Je bepaalt zelf wanneer je hem loopt. Voor de meest complete beleving (mét een bezoekje aan het grenswinkeltje en de autosloperij) raden wij aan om een tijdstip te kiezen op maandag t/m zaterdag tussen 9.30 en 17.00 uur.

  • Startpunt is de stoeptegel tegenover Kaldenkerkerweg 111-A (zie nr. 1 op het kaartje).
  • Vergeet niet een koptelefoon of oortjes mee te nemen die je kunt aansluiten op je eigen smartphone.
  • Je scant de QR-code met de foto-app op je telefoon. Vervolgens word je vanzelf naar een webpagina geleid waar je het betreffende audiofragment kunt beluisteren.

Schrijf in het gastenboek

Hoe heb je de audiowandeling ervaren? Laat het ons weten via het gastenboek.